Volledig scherm
© ANP

Visser in toptijd naar eerste Europese titel 60 meter horden

Beste Europese prestatieNadine Visser heeft in Glasgow de Europese indoortitel veroverd op de 60 meter horden. Het is de eerste grote titel voor de 24-jarige atlete uit Hoorn, die haar favorietenrol waarmaakte in een toptijd van 7,87.

Volledig scherm
© AP

Luca Kozák versloeg Visser nog in de halve finale, maar de Hongaarse verzwikte haar enkel bij het vieren van die overwinning en moest zich dus afmelden. De titelverdedigster was Cindy Roleder uit Duitsland. Zij kwam na een mindere start sterk opzetten, maar kwam niet meer verder dan het zilver. Brons was er voor Elvira Herman uit Wit-Rusland.

Het is Vissers tweede medaille op een titeltoernooi na het brons op de WK indoor een jaar geleden in Birmingham. Toen kwam de medaille als een grote verrassing, in Glasgow gold ze als grote favoriete voor eremetaal. ,,Ik was een van de favorieten voor het goud en dat gaf me eigenlijk wel vertrouwen. Ik presteer beter onder druk.’’

Visser was dit toernooi scherp. Ze dook in de serie en in de halve finale onder de 8 seconden (7,99), ondanks slordigheidjes. In de finale bleek ze in staat tot een nagenoeg perfecte race; ze was goed weg uit het startblok en raasde in balans over de hekjes.

,,Ik was nerveus, voor de start, maar ben zo blij nu. Deze medaille betekent heel veel voor mij. De tijden die ik in de serie en de halve finale liep, waren OK, maar ik wist dat ik sneller kon.’' Ze bleef vier honderdsten boven haar Nederlands record van 7,83.

De medaille van Visser is de vijfde van de Nederlandse equipe op de EK in Glasgow. Gisteren scoorde de ploeg vier medailles in drie kwartier tijd: zilver voor Dafne Schippers op de 60 meter, brons voor Joris van Gool op de 60 meter, brons ook voor Lisanne de Witte en Tony van Diepen op de 400 meter.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© SCS/Soenar Chamid