Volledig scherm
PREMIUM
Coach Roberto Piazza van Oranje. © Ronald Hoogendoorn

Volleyballers moeten hopen op wonder van Ahoy

Nadat de volleybalsters afgelopen weekend strandden op Sicilië, speelt het mannelijke Oranje vanaf morgen een kwalificatie­toernooi om een olympisch ticket. Deze keer in eigen huis, in Ahoy.

Door Lisette van der Geest

,,Er moet een klein wondertje gebeuren om dat ticket hier te winnen, maar daar gaan we wel voor’’, zegt assistent-coach en lid van de gouden generatie uit 1996, Henk-Jan Held tijdens de persbijeenkomst van het Nederlands volleybalteam. Morgen is in Ahoy de aftrap van het OKT-weekeinde tegen Zuid-Korea. Daarna wachten het op papier veel sterkere België en de Verenigde Staten. Drie wedstrijden, één olympisch ticket.

,,En soms komt een wonder uit”, zegt Roberto Piazza, de Italiaanse bondscoach in Nederlandse dienst in zangerig Engels. Nederland is de verrassende nummer 8 van het WK van vorig jaar. Op dat toernooi verbaasde het team door olympisch kampioen Brazilië en volleybalgrootmacht Frankrijk te verslaan, maar dat maakt Nederland niet tot favoriet voor het ene olympische ticket dat dit weekeinde te verdienen is. Integendeel. Aanvoerder ­Nimir Abdelaziz (27): ,,Dat was heel mooi, het betekent dat we stappen maken, maar het is nog wel een stap naar de échte top.’’

  1. Visser nu commentator bij WK rugby: ‘Nieuw-Zeeland is zeker niet de grote favoriet’
    WK in Japan

    Visser nu commenta­tor bij WK rugby: ‘Nieuw-Zee­land is zeker niet de grote favoriet’

    Tim Visser deed vier jaar geleden als international van Schotland mee aan het WK rugby in Engeland. In mei stopte hij op 32-jarige leeftijd als rugbyer, maar de komende anderhalve maand is hij als commentator op de Britse, Ierse en Nederlandse televisie/radio bijna dagelijks te horen over het WK in Japan. ,,Mijn advies is: probeer zoveel mogelijk van het WK te zien, want het is een uniek sportevenement.”