De volleybalsters wonnen maandag in Hamamatsu nog van Brazilië.
Volledig scherm
De volleybalsters wonnen maandag in Hamamatsu nog van Brazilië. © BSR Agency

Volleybalsters na drie zeges onderuit tegen Verenigde Staten

World Cup in JapanDe Nederlandse volleybalsters hebben bij het toernooi om de World Cup in Japan hun eerste nederlaag geleden. Het team van de Verenigde Staten was in Hamamatsu in drie sets te sterk voor de Oranje-vrouwen: 25-23, 25-18, 25-19. 

Nederland was het prestigieuze toernooi begonnen met drie overwinningen met als uitschieter de 3-0 tegen Brazilië, de nummer 4 van de wereld.

Nederland staat zevende op de wereldranglijst. Team USA, dat Nederland in Rio 2016 van olympisch brons afhield, is de nummer 3 van de wereld. Het verschil uitte zich in de cijfers en in de tijd die de Amerikaansen nodig hadden om hun vierde zege te boeken. Na ruim een uur en een kwartier was het bij het eerste wedstrijdpunt gedaan.

Bondscoach Jamie Morrison had zijn basis van het duel met Brazilië intact gelaten en begon met Yvon Beliën, Maret Balkestein-Grothues, Lonneke Sloetjes, Anne Buijs, Britt Bongaerts, Nicole Koolhaas en libero Myrthe Schoot. Maar waar de coach maandag nog spaarzaam wisselde greep Morrison ditmaal regelmatig in. Na nipt verlies van de eerste set ging het in de tweede met onder meer Kirsten Knip op de positie van Schoot ook niet beter lopen. Jordan Larson, topscorer aan Amerikaanse kant met 16 punten, serveerde die set uit.

In de derde set ging het gelijk op tot 15-15, maar een tussensprint bracht de Amerikaanse vrouwen snel bij het eerste wedstrijdpunt. Bij 24-19 was het meteen raak. Buijs was bij Nederland de topschutter met 11 punten. Sloetjes kwam tot 10, waar ze maandag nog goed was voor liefst 25 punten.

Donderdag volgt opnieuw een lastige klus. Dan is wereldkampioen Servië de tegenstander. Morrison gebruikt het toernooi in Japan vooral om de ploeg verder voor te bereiden op het olympisch kwalificatietoernooi in januari. Na twee gemiste mogelijkheden is dat de laatste kans deelname in Tokio 2020 af te dwingen.

Volleybaldames on Twitter

Helaas, Team USA was vandaag duidelijk te sterk voor ons: 3-0 (25-23, 25-18, 25-19). Morgenvroeg, om 04.00 uur Nederlandse tijd, spelen we tegen wereldkampioen Servië #LetsGoOrange #TeamNL #FIVBWorldCup

Volleyball World on Twitter

Great rally between the Dutch 🇳🇱 & USA 🇺🇸...not much between these 2 teams! #FIVBWorldCup LIVE & replays on https://t.co/h8HflqMzDF All World Cup info in https://t.co/fajcqoKE3N #ingame @Volleybaldames @usavolleyball @JPN_Volleyball https://t.co/epaqo6Fh0u

  1. Ophef in Australië: kartonnen figuur seriemoordenaar bij rugbywedstrijd, zender ‘grapt’ met Hitler

    Ophef in Australië: kartonnen figuur seriemoor­de­naar bij rugbywed­strijd, zender ‘grapt’ met Hitler

    Ophef in Australië. Omdat fans nog niet toegelaten zijn bij de Australische Rugby League, worden kartonnen figuren ingezet om de stadions aan te kleden. Een goed idee, ware het niet dat sommige ‘supporters’ van de situatie misbruik maakten en op die manier plots seriemoordenaar Harold Shipman op de tribune zat. Fox Sports Australia ging vervolgens nog een stapje verder en zette in een sportshow een gefotoshopt beeld van Adolf Hitler tussen de andere rugbyfans.