Sifan Hassan
Volledig scherm
Sifan Hassan © EPA

WADA richt dopingonderzoek ook op Sifan Hassan

Wereldantidopingorganisatie WADA heeft een onderzoek aangekondigd naar alle atleten die hebben getraind bij de Amerikaan Alberto Salazar. Dat meldt de BBC. Tot de pupillen van Salazar behoorde tot voor kort ook de Nederlandse atlete Sifan Hassan.

Zij bezorgde Nederland in september twee gouden medailles bij de WK atletiek, op de 1500 en 10.000 meter. Salazar kreeg tijdens het toernooi in Doha te horen dat hij per direct voor vier jaar is geschorst wegens het overtreden van dopingregels. Zijn beroep tegen de straf loopt nog.

De atleten die trainden bij Salazar deden dat als lid van het Nike Oregon Project. Door de schorsing van Salazar is de groep ontbonden en zijn Hassan en andere atleten nu op zoek naar nieuwe trainers.

Hassan zei begin vorige maand over de zaak: ,,Ik ben een schone atlete. Ik heb nooit iets fouts genomen, mij is nooit iets aangeboden en ik heb nooit iets verdachts gezien.‘’

Technisch directeur Ad Roskam van de Atletiekunie kijkt niet op van het extra onderzoek van WADA. ,,We gaan ervan uit dat alle atleten, zeker topatleten van dit niveau, constant worden gevolgd door WADA. Ik kan me voorstellen dat ze zich genoodzaakt zien om dit nog eens te onderstrepen door naar aanleiding van deze zaak grondig onderzoek te doen. Dat lijkt me alleen maar een goede zaak”, aldus Roskam, die vertelde dat op korte termijn duidelijk wordt waar Hassan gaat trainen.

Roskam zei vorige maand al dat het mogelijk is dat de topatlete terugkeert naar Papendal. ,,We hebben verschillende scenario’s naast elkaar gelegd, zodat ze zelf tot een keuze kan komen waar hopelijk iedereen enthousiast van wordt.”

Bekijk hier de reactie van Sifan Hassan op het WK atletiek:

 1. 17-voudig Nederland kampioen Wolters-Verstegen stopt er mee

  17-voudig Nederland kampioen Wol­ters-Verstegen stopt er mee

  Sanne Wolters-Verstegen heeft op 34-jarige leeftijd een punt achter haar carrière gezet. De zeventienvoudig Nederlands kampioen wilde dit jaar nog één keer proberen om de Olympische Spelen te halen, maar als gevolg van de coronacrisis is het mondiale sportevenement uitgesteld naar 2021. Zo lang wil ze niet doorgaan. ,,Het is tijd om een stap terug te doen en de atletiek te laten gaan", schreef Wolters-Verstegen op haar sociale media.
 2. Piet van der Kruk (78), laatste Nederlandse gewichtheffer op de Spelen, overleden
  30 keer Nederlands record

  Piet van der Kruk (78), laatste Nederland­se gewichthef­fer op de Spelen, overleden

  Piet van der Kruk, de laatste Nederlander die als gewichtheffer actief was op de Olympische Spelen, is op 78-jarige leeftijd overleden. Van der Kruk eindigde op de Spelen van 1968 in Mexico-Stad op de negende plaats bij de zwaargewichten met een totaal van 487,5 kilogram. De oud-olympiër, geboren in Delft en woonachtig in Nootdorp, overleed donderdag in het ziekenhuis na een kort ziekbed, zo maakte zijn familie bekend.