Zuid-Afrika beëindigt rugbydroom van gastland Japan

De rugbyers van Zuid-Afrika staan in de halve finale van het WK. Ze waren in een volgepakt stadion in Chofu veel te sterk voor gastland Japan (26-3). Zuid-Afrika maakte een einde aan een prachtig WK voor Japan, dat de afgelopen weken verraste met overwinningen op Ierland en Schotland. Zuid-Afrika nam ook revanche voor de verrassende nederlaag tegen Japan van vier jaar geleden in de groepsfase van het vorige WK.

Zuid-Afrika stuit komende zondag in de halve eindstrijd op Wales, dat Frankrijk in een spannend duel versloeg (20-19). Ross Moriarty maakte in de slotfase een beslissende try voor Wales, dat bij rust nog tegen een ruime achterstand aankeek: 10-19. Frankrijk speelde het laatste half uur met een man minder na een rode kaart voor Sebastien Vahaamahina wegens een elleboogstoot.

Volledig scherm
© AP

De andere halve finale gaat tussen Nieuw-Zeeland en Engeland. Nieuw-Zeeland rekende zaterdag af met Ierland: 46-14. Engeland versloeg Australië: 40-16.Zuid-Afrika stuit in de halve finale op Wales. Dat was te sterk voor Frankrijk (20-19). Frankrijk leidde bij rust nog met 19-10 in het Japanse Oita. De Fransen speelden het laatste half uur met een man minder na een rode kaart voor Sebastien Vahaamahina, die werd bestraft voor een elleboogstoot. Ross Moriarty bezorgde Wales in de slotfase de winst met een try.

Wales stuit in de halve eindstrijd op de winnaar van de laatste kwartfinale tussen gastland Japan en Zuid-Afrika. De andere halve finale gaat tussen Nieuw-Zeeland en Engeland. Nieuw-Zeeland rekende zaterdag af met Ierland: 46-14. Engeland versloeg Australië: 40-16.

Sébastien Vahaamahina moet eraf tegen Wales.
Volledig scherm
Sébastien Vahaamahina moet eraf tegen Wales. © AP
Volledig scherm
© AP