Volledig scherm
Caster Semenya. © BSR Agency

Zuid-Afrikaanse atletiekbond vecht uitspraak Semenya aan

De Zuid-Afrikaanse atletiekbond ASA vecht de uitspraak aan van het internationaal sporttribunaal CAS in het beroep van atlete Caster Semenya. De bond is het niet eens met de redenatie van het tribunaal. 

Dat gaf groen licht voor de nieuwe regels van de mondiale atletiekfederatie IAAF, die atleten met een te hoge testosteronspiegel verplicht medicijnen te slikken.

Semenya heeft van nature een te hoge testosteronspiegel. De tweevoudig olympisch kampioene op de 800 meter ging bij het CAS in beroep, maar vond geen gehoor. De ASA liet toen al weten ,,enorm teleurgesteld en geschokt’' te zijn over de uitspraak van het CAS, die daarmee ,,een vorm van discriminatie onderschrijft”.

,,We tekenen zo snel mogelijk beroep aan”, verklaarde een woordvoerder van de minister van Sport namens de atletiekbond. De zaak moet dienen voor een rechtbank in Zwitserland, waar het CAS is gevestigd.

De Zuid-Afrikaanse bond wil twee rechters van het CAS wraken, omdat deze ook al betrokken waren bij een uitspraak in een vergelijkbare zaak over de Indiase sprintster Dutee Chand. Daarnaast vindt de bond dat de wetenschappelijke argumenten die hij had aangedragen niet aan bod zijn gekomen en dat de juridische gevolgen van de nieuwe regels niet goed zijn behandeld. ,,Het tribunaal heeft geen antwoord gegeven op hoe de atletiekunie de nieuwe regels wil uitvoeren”, staat in de verklaring van de minister.