Volledig scherm
© AFP

Zwitsers hof blijft bij voorlopige opschorting testosteronregels Semenya

Het Zwitsers hooggerechtshof heeft vandaag het beroep van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) tegen zijn beslissing om de testosteronregels voor Caster Semenya tijdelijk op te schorten, verworpen.

Onder de regels van de IAAF mogen vrouwen met een uitzonderlijk hoge testosteronwaarde niet langer uitkomen in de vrouwencategorie op afstanden van 400 meter tot de mijl. De Zuid-Afrikaanse Caster Semenya ging na een rechtszaak voor het sporttribunaal TAS in beroep bij het Zwitsers hooggerechtshof, en daar werd het testosteronreglement tijdelijk opgeschort. Althans, alleen voor Semenya. Voor alle andere atletes met hoge testosteronwaarden blijven de regels wel van toepassing. Tegen die beslissing wilde de IAAF dan weer in beroep gaan, maar dat beroep is nu door het Zwitsers hooggerechtshof verworpen.

,,Het hof heeft geoordeeld dat de IAAF geen enkel nieuw element aanbracht dat onze beslissing in twijfel deed trekken”, klonk het in een mededeling. ,,Semenya kan dus zonder beperkingen in competitie treden.” De IAAF heeft nog tot 25 juni om nieuwe argumenten aan te dragen. Pas daarna wordt de zaak opnieuw behandeld.

Volledig scherm
© AFP
  1. Visser nu commentator bij WK rugby: ‘Nieuw-Zeeland is zeker niet de grote favoriet’
    WK in Japan

    Visser nu commenta­tor bij WK rugby: ‘Nieuw-Zee­land is zeker niet de grote favoriet’

    Tim Visser deed vier jaar geleden als international van Schotland mee aan het WK rugby in Engeland. In mei stopte hij op 32-jarige leeftijd als rugbyer, maar de komende anderhalve maand is hij als commentator op de Britse, Ierse en Nederlandse televisie/radio bijna dagelijks te horen over het WK in Japan. ,,Mijn advies is: probeer zoveel mogelijk van het WK te zien, want het is een uniek sportevenement.”