Volledig scherm
Het balkenstelsel voor het nieuwe magazijn van ASML in Veldhoven te midden van de enorme bouwplaats voor het logistieke complex. © Foto van de Meulenhof/Dave Hendr

ASML boekt orders voor 5 miljard in één kwartaal en stevent af op recordjaar

VELDHOVEN - ASML heeft in het derde kwartaal voor 5,11 miljard euro aan orders ingeboekt, de hoogste score ooit. Daarnaast zegt het bedrijf voor het lopende kwartaal een omzet van 3,9 miljard euro te boeken. Hiermee stevent ASML af op een recordjaar met een omzet van circa 11,7 miljard euro. ASML heeft in de cijfers aanleiding gezien een extra dividend uit te keren aan de aandeelhouders van 1,05 euro per aandeel. 

Volgens topman Peter Wennink is de enorme orderinstroom in het derde kwartaal vooral te danken aan de nieuwste machines die werken met extreem ultraviolet (EUV) licht. „We blijven solide vooruitgang boeken met EUV. Klanten hebben de eerste EUV-chips geproduceerd die in apparaten worden ingebouwd. In het derde kwartaal leverden we zeven EUV-machines af en we ontvingen orders voor 23 van dergelijke machines. Dat zorgde voor de hoogste orderinstroom in één kwartaal ooit.” De kostprijs van één EUV-machine bedraagt ruwweg 120 miljoen euro.

De omzet over het derde kwartaal bedroeg met 2,99 miljard euro op een haar na de voorspelde 3 miljard euro, tegen 2,57 miljard euro een kwartaal eerder. De nettowinst steeg flink naar 627 miljoen euro tegen 476 miljoen een kwartaal daarvoor. 

Wennink noemt het onzeker wanneer het herstel van de markt voor geheugenchips echt doorzet. Hij verwacht dat de markt voor rekenchips, bestemd voor onder meer 5G, kunstmatige intelligentie en geavanceerde auto's, de rest van het jaar sterk blijft. 

De extra dividend van 1,05 euro wordt uitgekeerd op 4 november. Begin dit jaar keerde ASML al een record dividend van 2,10 euro per aandeel uit. Intussen gaan ook de aankopen van eigen aandelen voor in totaal 2,5 miljard euro dit en vorig jaar door. In het derde kwartaal staat de stand op 1,4 miljard euro en het bedrijf verwacht dit jaar niet de gehele 2,5 miljard euro aan aandelen aan te kunnen kopen.

 1. ASML ervaart met order voor China: controle Rijk op hightech scherp
  PREMIUM
  BESCHOUWING

  ASML ervaart met order voor China: controle Rijk op hightech scherp

  EINDHOVEN - Is ASML gezwicht voor druk van de Verenigde Staten om geen EUV-machine aan China te leveren, zoals anonieme bronnen in een Aziatische krant beweren? Of klopt het dat er vertraging is opgetreden in de pijplijn vanuit het Rijk bij het toekennen van de exportvergunning, de lezing van ASML. Feit is dat het soms spitsroeden lopen is voor de chipmachinefabrikant in Veldhoven om zijn klanten over de hele wereld van hightech te voorzien zonder anderen daarbij voor het hoofd te stoten.
 2. CBS: Export hightech machines, zoals die van ASML, het meest profijtelijk

  CBS: Export hightech machines, zoals die van ASML, het meest profijte­lijk

  EINDHOVEN - De uitvoer naar het buitenland van hightech machines steekt met kop en schouders uit boven andere sectoren als het gaat om hoeveel daarmee in Nederland wordt verdiend. Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de nieuwste cijfers. Machines en onderdelen, waarin ASML in Veldhoven het grootste aandeel heeft, brachten vorig jaar een winst van bijna 16 miljard euro op, in 2015 was dit nog 12 miljard euro.

Regionale Economie