Volledig scherm
PREMIUM
Speciale containers staan klaar om de machines van ASML de wereld over te sturen. © HV

ASML ervaart met order voor China: controle Rijk op hightech scherp

BESCHOUWINGEINDHOVEN - Is ASML gezwicht voor druk van de Verenigde Staten om geen EUV-machine aan China te leveren, zoals anonieme bronnen in een Aziatische krant beweren? Of klopt het dat er vertraging is opgetreden in de pijplijn vanuit het Rijk bij het toekennen van de exportvergunning, de lezing van ASML. Feit is dat het soms spitsroeden lopen is voor de chipmachinefabrikant in Veldhoven om zijn klanten over de hele wereld van hightech te voorzien zonder anderen daarbij voor het hoofd te stoten.

Centraal in de laatste kwestie staat het zogeheten Wassenaar Arrangement dat een lijst met strategische goederen hanteert. In één paragraaf in die lange lijst staat het: lithografische apparatuur die werkt met licht met een golflengte korter dan 193 nanometer (miljoenste millimeter) of details kan belichten kleiner dan 45 nanometer. Daarmee valt de extreem ultraviolet (EUV) technologie van ASML, met 13,5 nanometer licht en details van 7 of zelfs 5 nanometer, ruim onder dit artikel.

  1. CBS: Export hightech machines, zoals die van ASML, het meest profijtelijk

    CBS: Export hightech machines, zoals die van ASML, het meest profijte­lijk

    EINDHOVEN - De uitvoer naar het buitenland van hightech machines steekt met kop en schouders uit boven andere sectoren als het gaat om hoeveel daarmee in Nederland wordt verdiend. Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de nieuwste cijfers. Machines en onderdelen, waarin ASML in Veldhoven het grootste aandeel heeft, brachten vorig jaar een winst van bijna 16 miljard euro op, in 2015 was dit nog 12 miljard euro.
  2. ASML boekt orders voor 5 miljard in één kwartaal en stevent af op recordjaar

    ASML boekt orders voor 5 miljard in één kwartaal en stevent af op recordjaar

    VELDHOVEN - ASML heeft in het derde kwartaal voor 5,11 miljard euro aan orders ingeboekt, de hoogste score ooit. Daarnaast zegt het bedrijf voor het lopende kwartaal een omzet van 3,9 miljard euro te boeken. Hiermee stevent ASML af op een recordjaar met een omzet van circa 11,7 miljard euro. ASML heeft in de cijfers aanleiding gezien een extra dividend uit te keren aan de aandeelhouders van 1,05 euro per aandeel.

Regionale Economie