ASML Intergalactic Coding Challenge.
Volledig scherm
ASML Intergalactic Coding Challenge. © ASML

ASML in Veldhoven bindt ‘whizzkids’ met spel dat speelt in het jaar 2150

VELDHOVEN - Ruim 1500 meest jonge computernerds nemen tot vandaag deel aan de Intergalactic Coding Challenge. Het is een wedstrijd die in opdracht van ASML is samengesteld, speciaal om jonge talentvolle computerprogrammeurs te vinden en aan zich te binden. 

De 1500 deelnemers worden uitgenodigd in een virtuele wereld in het jaar 2150 waarin ze kapitein worden van het ruimteschip Galaxy Wanderer. Dat schip met al zijn opvarenden maakt avonturen mee en komt geregeld in de problemen die de kapitein op moet lossen door slim te programmeren. Zo dreigt het schip zonder brandstof te komen en moet gezocht worden naar nog bereikbare planeten waar de brandstof kan worden aangevuld.

Veel informatie over deelnemers

ASML heeft voor de samenstelling van het spel het platform Codility ingeschakeld, dat gespecialiseerd is in digitale acties voor het werven van personeel. Volgens Jojanneke Meewis van de afdeling werving van ASML werkt het systeem goed omdat ASML veel informatie over de deelnemers krijgt. „Het spel is zo opgezet dat de problemen die ze virtueel moeten oplossen aansluiten op het werk hier.  Wij krijgen niet alleen te horen dat een deelnemer het probleem heeft opgelost, maar ook de manier waarop hij of zij dat heeft gedaan. Hoe snel zijn ze, welke foutjes maken ze en in hoeverre kopiëren ze eerder gevonden oplossingen. Onze ontwikkelaars kunnen als het ware meekijken en zo een goed oordeel vormen in hoeverre deze deelnemer geschikt is voor het werken bij ons. Er zit zeker een wedstrijdelement in het spel, maar heel belangrijk is ook de weg naar het resultaat.”

Geheel verzorgd weekend bij ASML

Om de uitdaging groter te maken heeft ASML flink wat prijzen beschikbaar gesteld, zegt Meewis. „De hoofdprijs is een geheel verzorgd weekend bij ons bedrijf. Daarin leggen we ze hier in Veldhoven in de watten en laten ze uitgebreid kennismaken met ons bedrijf. Maar ook de Brainport Regio leren ze kennen door middel van een leuk programma. Aan dit weekend doen 25 prijswinnaars afkomstig uit Europese landen mee. Daarnaast hebben we ook nog een groot aantal prijzen die voor deze doelgroep aantrekkelijk zijn zoals dataschijven van vijf terabyte en vouchers voor deelname aan cursussen.”

Volgens Meewis is het doel niet om mensen meteen te laten solliciteren. „Wel willen we op deze manier ons bedrijf bekender maken bij deze doelgroep en tegelijk contact leggen met mensen die in de toekomst als ze moeten kiezen waar ze willen werken in ieder geval ASML als interessante mogelijkheid meenemen.”

Beeld uit het spel van ASML Intergalactic Coding Challenge.
Volledig scherm
Beeld uit het spel van ASML Intergalactic Coding Challenge. © ASML

Regionale Economie