Bouwwerkzaamheden bij ASML in Veldhoven.
Volledig scherm
Bouwwerkzaamheden bij ASML in Veldhoven. © DCI media

ASML in Veldhoven en bonden praten allebei over eigen cao

VELDHOVEN - De vakbonden FNV Metaal en CNV Vakmensen hebben maandagmiddag naar eigen zeggen enkele honderden werknemers van ASML geïnformeerd over de loskoppeling van de cao Metalektro. Tegelijk praat ASML met honderd medewerkers in tien panels over de bepalingen in een eigen cao.

ASML riep in januari via het intranet Nederlandse medewerkers op zich te melden voor tien paneldiscussies. Het Amsterdamse bureau MwM2 werd in de arm genomen om de discussies te leiden en aan de hand van de uitkomsten een voorstel te doen voor een enquête onder het personeel over een eigen ASML cao. Ook vakbond De Unie is als voorstander van een aparte cao hierbij betrokken.

Fel tegen cao los van Metalektro

FNV Metaal en CNV Vakmensen zijn echter fel tegen een cao die los staat van Metalektro. De twee bonden hielden gisteren drie bijeenkomsten met ASML-werknemers in ‘t Witven, nabij ASML in Veldhoven. Ze presenteerden volgens bestuurder Peter Reniers van FNV onder meer een enquête. „Na 850 inzendingen blijkt nog geen 2 procent voor zo'n aparte cao te zijn. Gevreesd wordt dat Angelsaksische arbeidsvoorwaarden, waaronder prestatiebeloning, het bedrijf binnen komen.”

ASML heeft bij de Raad van Overleg Metalektro verzocht ASML uit de cao Metalektro te halen. Deze raad bestaat voor de helft uit vertegenwoordigers van werkgevers en de andere helft van vakbonden. Omdat ook vakbond De Unie is vertegenwoordigd lijkt er een meerderheid te zijn voor een zelfstandige cao voor ASML. Secretaris Robin Riemens zegt dat de kwestie nog niet aan de orde is geweest en laat zich er verder niet over uit. Voor het verzoek, dat midden januari werd gedaan, staat een termijn van twee tot vier maanden.

‘Zorgen bonden voorbarig’

Een woordvoerder van ASML zei eerder de zorgen van FNV en CNV voorbarig te vinden. Het bedrijf heeft in een informeel overleg tegen de bonden gezegd dat het ook een zelfstandige cao altijd wil vaststellen samen met FNV, CNV, De Unie en VHP2. Deze gesprekken starten nadat de toestemming tot loskoppeling is verleend.

Volgens bestuurder Arjan Huizinga van CNV is de aparte status van ASML niet alleen onwenselijk, maar ook onnodig. „Ruimte om af te wijken is er al en dat maakt maatwerk in de cao Metalektro voor ASML mogelijk. Het vertrek van ASML holt de cao Metalektro uit waardoor werknemers van ASML en andere bedrijven niet meer samen op kunnen trekken.”

Regionale Economie