Extreem ultraviolet (EUV) licht wordt in een chipmachine van ASML via spiegels en een dia (boven) naar de silicium schijf geleid, waarop het ultrafijne patroon van de chip wordt gevormd.
Volledig scherm
PREMIUM
Extreem ultraviolet (EUV) licht wordt in een chipmachine van ASML via spiegels en een dia (boven) naar de silicium schijf geleid, waarop het ultrafijne patroon van de chip wordt gevormd. © via REUTERS

ASML in Veldhoven ervaart door Amerikaanse druk een Chinees plafond

VELDHOVEN - Zal een Chinese chipfabrikant als klant van ASML ooit de status krijgen van Samsung, TSMC of Intel? Bemoeienis vanuit de hoogste Amerikaanse kringen met de levering van de modernste chipmachine ter wereld doet vrezen dat ASML tegen het Chinese plafond zit. 

ASML stuurde ook vorig jaar voor zo'n anderhalf miljard euro aan chipmachines naar China. Geavanceerde en complexe machines, maar ze halen het niet bij het topmodel van ASML van het type EUV (extreem ultraviolet). Dat is er een voor spelers in de Champions League van de chipindustrie: Samsung in Zuid-Korea, TSMC in Taiwan en Intel in de Verenigde Staten. Topspelers waar de Chinese overheid bij wil horen en wat de Amerikaanse regering wil verhinderen. De laatste heeft Nederland, volgens het bericht deze week van persbureau Reuters, zwaar onder druk gezet om de levering van een 120 miljoen euro kostende EUV-machine door ASML aan China niet toe te staan.

Regionale Economie