Volledig scherm
ASML hoofdkantoor in Veldhoven. © REUTERS

ASML in Veldhoven haalt op de beurs hoogste koers ooit

VELDHOVEN - Hoewel deskundigen zeggen dat de chipindustrie in een duidelijke dip verkeert en dat dit wel eens invloed kan hebben op de investeringen in nieuwe fabrieken, piekte ASML maandag op de beurs. Op Euronext bereikte het aandeel van de chipmachinefabrikant in Veldhoven een waarde van 190.84 euro, de hoogste koers ooit. 

Met deze beurskoers werd de eerdere hoogste koers ooit van 187,40 euro op 23 juli 2018 overtroffen. Analisten voorspellen al lang dat de rek nog niet uit de waarde van de aandelen ASML is. De acht belangrijkste beleggingsbanken geven voor de toekomst te behalen advieskoersen van ASML die gemiddeld uitkomen op 202,08 euro. 

Miljarden minder omzet in chips

Hoe snel deze worden gehaald is afhankelijk van de marktomstandigheden in de chipindustrie, waar de omzet van ASML vandaan moeten komen. In mei voorspelden marktonderzoekbureaus al een daling van 7,4 procent van de omzet dit jaar naar 446 miljard dollar, tegen 480 miljard in 2018. Daarbij werd ervan uitgegaan dat na het eerste kwartaal alweer herstel zichtbaar zou zijn. Nu het tweede kwartaal is verstreken is zichtbaar dat dit herstel minder groot is dan verwacht. De organisatie World Semiconductor Trade Statistics gaat nu uit van een daling van de chipindustrie met 11 tot 13 procent.

Dat heeft duidelijke gevolgen voor de geplande investeringen in nieuwe machines. Het markt researchbureau IC Insights heeft berekend dat door de daling in de chipmarkt dit jaar waarschijnlijk 15 procent minder aan chipmachines wordt uitgegeven. Ook volgend jaar zullen de uitgaven dalen, zo voorspelt dit bureau met nog eens 5 procent. 

Vertrouwen in ASML blijft

Niettemin houden investeerders vertrouwen in ASML, gezien de stijgende koersen. Die kijken echter ook naar het marktsentiment, dat door positieve berichten over het handelsconflict tussen de VS en China momenteel positief is. Bovendien wordt mogelijk het bericht meegenomen dat Applied Materials, een Amerikaanse fabrikant van andere chipmachines dan ASML, het Japanse Kokusa Elektric wil overnemen.

Regionale Economie