Volledig scherm
Een ontwerp van een opstelling waarbij met laserlicht medische isotopen gemaakt kunnen worden met een uitvinding van ASML. © asml

ASML in Veldhoven helpt Belgische partner bij productie van middel om kanker te vinden

VELDHOVEN - Het instituut voor radio elementen (IRE) gaat flink investeren in een bij ASML ontdekte technologie. De Belgische instelling gaat één of twee productielijnen van zogeheten medische isotopen (molybdeen 99) opzetten. De technologie hiervoor werd als ‘bijvangst’ ontwikkeld in de laboratoria van ASML.

IRE is zo enthousiast over de bij ASML ontwikkelde techniek dat het er flink in gaat investeren. Het maakt vandaag bekend dat het ruim 100 miljoen euro uitgeeft aan een nieuwe productielijn die werkt met de nieuwe technologie. Mogelijk wordt ook een tweede productielijn gerealiseerd. 

Radioactief materiaal

Medische isotopen worden bij het maken van scans bij kankerpatiënten ingespoten. Het radioactieve materiaal hoopt zich op in uitzaaiingen die daardoor goed in beeld worden gebracht. Daarna vervalt de radioactiviteit in het lichaam ook weer snel. IRE is één van 's werelds belangrijkste leveranciers van het materiaal en maakt het nu nog in nucleaire reactoren zoals in Petten in Nederland. Dat gebeurt met gebruik van verrijkt uranium waardoor veel radioactief afval ontstaat.

Begin dit jaar maakte ASML bekend in IRE een partner te hebben gevonden voor het in de praktijk brengen van een nieuwe productiemethode van medische isotopen. Deze methode werd als ‘bijvangst’ ontdekt door ingenieurs van ASML toen zij met een elektronenstralen licht voor het maken van chips wilden ontwikkelen. Deze techniek is uiteindelijk niet gebruikt voor chipmachines.

Geen belemmeringen

Volgens onderzoeker Patrick de Jager van ASML zijn er geen fundamentele belemmeringen gevonden om tot productie over te gaan. „Vanuit ASML zullen we met een man of vijf de ontwikkelaars van IRE helpen om de productielijn op te zetten.”

Ook projectleider Veerle van der Steen van IRE zegt een groot vertrouwen in de technologie te hebben. „We krijgen van de Belgische overheid een subsidie van 52 miljoen euro om de plannen uit te werken. Daarna investeren we zelf in één of twee productielijnen bij onze hoofdvestiging in Fluerus in België. We verwachten vanaf 2023 de medische isotopen te kunnen leveren waardoor de beschikbaarheid toeneemt. Bovendien zonder daarbij radioactief afval te produceren.”

Regionale Economie