Medewerkers bij een testopstelling in de cleanroom van Mapper in Delft.
Volledig scherm
Medewerkers bij een testopstelling in de cleanroom van Mapper in Delft.

ASML in Veldhoven kan bod uitbrengen op failliete Delftse collega Mapper

VELDHOVEN - De failliete Delftse chipmachinefabrikant Mapper is per bieding te koop. De curator stelt ASML en andere geïnteresseerden in overname in de gelegenheid vóór maandag een bod uit te brengen.

Volgens curator Jan Joost Wittekamp zijn er meerdere geïnteresseerden in binnen- en buitenland voor overname van Mapper. Topman Peter Wennink van ASML heeft eerder zelf al aangegeven geïnteresseerd te zijn in de collega maker van chipmachines. Deze maand nog wil de curator duidelijkheid over de toekomst van Mapper.

Een woordvoerder van ASML wil echter niet zeggen of het bedrijf al contact heeft gehad met Mapper en of een bod op het bedrijf wordt overwogen. Ook Wittekamp wil niet zeggen of er contact met ASML is geweest. Wel zijn de 240 personeelsleden van Mapper, die officieel ontslag zijn aangezegd, maandag weer voor minimaal de opzegtermijn van zes weken aan het werk gegaan. Dit om het bedrijf gereed te houden voor overname. In deze periode garandeert het UWV hun salarissen.

Geen concurrent

ASML noemt Mapper geen concurrent omdat het Delftse bedrijf met een heel ander systeem chips produceert. Het bedrijf maakt chipmachines die de chippatronen aanbrengen met elektronenbundels in plaats van licht. De machines zijn goedkoper dan die van ASML, maar werken veel minder snel en zijn volgens Wennink daarom niet geschikt voor massaproductie. Mapper heeft altijd aangegeven de machines hiervoor wel geschikt te vinden omdat er in dezelfde ruimte en voor dezelfde kosten als voor één machine van ASML meerdere van Mapper in te zetten zijn, die bovendien tegen lagere kosten kunnen werken.

Regionale Economie