Volledig scherm
Medewerkers bij een testopstelling in de cleanroom van Mapper in Delft.

ASML in Veldhoven kan bod uitbrengen op failliete Delftse collega Mapper

VELDHOVEN - De failliete Delftse chipmachinefabrikant Mapper is per bieding te koop. De curator stelt ASML en andere geïnteresseerden in overname in de gelegenheid vóór maandag een bod uit te brengen.

Volgens curator Jan Joost Wittekamp zijn er meerdere geïnteresseerden in binnen- en buitenland voor overname van Mapper. Topman Peter Wennink van ASML heeft eerder zelf al aangegeven geïnteresseerd te zijn in de collega maker van chipmachines. Deze maand nog wil de curator duidelijkheid over de toekomst van Mapper.

Een woordvoerder van ASML wil echter niet zeggen of het bedrijf al contact heeft gehad met Mapper en of een bod op het bedrijf wordt overwogen. Ook Wittekamp wil niet zeggen of er contact met ASML is geweest. Wel zijn de 240 personeelsleden van Mapper, die officieel ontslag zijn aangezegd, maandag weer voor minimaal de opzegtermijn van zes weken aan het werk gegaan. Dit om het bedrijf gereed te houden voor overname. In deze periode garandeert het UWV hun salarissen.

Geen concurrent

ASML noemt Mapper geen concurrent omdat het Delftse bedrijf met een heel ander systeem chips produceert. Het bedrijf maakt chipmachines die de chippatronen aanbrengen met elektronenbundels in plaats van licht. De machines zijn goedkoper dan die van ASML, maar werken veel minder snel en zijn volgens Wennink daarom niet geschikt voor massaproductie. Mapper heeft altijd aangegeven de machines hiervoor wel geschikt te vinden omdat er in dezelfde ruimte en voor dezelfde kosten als voor één machine van ASML meerdere van Mapper in te zetten zijn, die bovendien tegen lagere kosten kunnen werken.

 1. ASML ervaart met order voor China: controle Rijk op hightech scherp
  PREMIUM
  BESCHOUWING

  ASML ervaart met order voor China: controle Rijk op hightech scherp

  EINDHOVEN - Is ASML gezwicht voor druk van de Verenigde Staten om geen EUV-machine aan China te leveren, zoals anonieme bronnen in een Aziatische krant beweren? Of klopt het dat er vertraging is opgetreden in de pijplijn vanuit het Rijk bij het toekennen van de exportvergunning, de lezing van ASML. Feit is dat het soms spitsroeden lopen is voor de chipmachinefabrikant in Veldhoven om zijn klanten over de hele wereld van hightech te voorzien zonder anderen daarbij voor het hoofd te stoten.
 2. CBS: Export hightech machines, zoals die van ASML, het meest profijtelijk

  CBS: Export hightech machines, zoals die van ASML, het meest profijte­lijk

  EINDHOVEN - De uitvoer naar het buitenland van hightech machines steekt met kop en schouders uit boven andere sectoren als het gaat om hoeveel daarmee in Nederland wordt verdiend. Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de nieuwste cijfers. Machines en onderdelen, waarin ASML in Veldhoven het grootste aandeel heeft, brachten vorig jaar een winst van bijna 16 miljard euro op, in 2015 was dit nog 12 miljard euro.

Regionale Economie