Volledig scherm
PREMIUM
Werner Messing (l) en Teun Wartenbergh van ASML bij de eerste paal die met champagne werd gedoopt. © Jean Pierre Reijnen

ASML in Veldhoven wil razendsnel 4000 palen de grond in

VELDHOVEN - ASML moet binnen een dik jaar een enorm bouwproject uit de grond stampen om niet logistiek in de problemen te komen.

Champagne als smeermiddel om een dertig meter lange paal de grond in te boren. Directeur vastgoed Teun Wartenbergh en directeur logistiek Werner Messing van ASML sloegen gisteren een fles stuk tegen de ruim zestig centimeter dikke paal, die vervolgens de grond in draaide. Het was de officiële eerste paal voor het nieuwe logistiek gebouw. Van dit soort buizen volgen er nog 640 en meer dan 3000 wat kleinere die op het bouwterrein langs de A67 de grond in gaan.

 1. ASML ervaart met order voor China: controle Rijk op hightech scherp
  PREMIUM
  BESCHOUWING

  ASML ervaart met order voor China: controle Rijk op hightech scherp

  EINDHOVEN - Is ASML gezwicht voor druk van de Verenigde Staten om geen EUV-machine aan China te leveren, zoals anonieme bronnen in een Aziatische krant beweren? Of klopt het dat er vertraging is opgetreden in de pijplijn vanuit het Rijk bij het toekennen van de exportvergunning, de lezing van ASML. Feit is dat het soms spitsroeden lopen is voor de chipmachinefabrikant in Veldhoven om zijn klanten over de hele wereld van hightech te voorzien zonder anderen daarbij voor het hoofd te stoten.
 2. CBS: Export hightech machines, zoals die van ASML, het meest profijtelijk

  CBS: Export hightech machines, zoals die van ASML, het meest profijte­lijk

  EINDHOVEN - De uitvoer naar het buitenland van hightech machines steekt met kop en schouders uit boven andere sectoren als het gaat om hoeveel daarmee in Nederland wordt verdiend. Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de nieuwste cijfers. Machines en onderdelen, waarin ASML in Veldhoven het grootste aandeel heeft, brachten vorig jaar een winst van bijna 16 miljard euro op, in 2015 was dit nog 12 miljard euro.

Regionale Economie