Volledig scherm
ASML

ASML in Veldhoven ziet kwartaalomzet stijgen en versnelt verbetering EUV

VELDHOVEN - ASML had een uitstekend eerste halfjaar en ziet het tweede nog gunstiger in. Dat zegt topman Peter Wennink van de chipmachinefabrikant in Veldhoven. Het bedrijf is er bovendien in geslaagd de werking van de nieuwste technologie die werkt met extreem ultraviolet (EUV) licht sneller te verbeteren.

In het tweede kwartaal was de omzet van ASML 2,74 miljard euro, tegen 2,29 miljard in het eerste kwartaal. De winst was 584 miljoen euro, tegen 540 miljoen een kwartaal eerder. Voor het lopende kwartaal verwacht ASML een omzet tussen de 2,7 miljard en 2,8 miljard euro te bereiken.

De omzet was ruimschoots boven de verwachting van 2,5 tot 2,6 miljard euro die zowel ASML als analisten hadden uitgesproken. Volgens Wennink had dat te maken met hoger dan verwachte verkopen van EUV machines. „In het tweede kwartaal leverden we vier EUV machines, een meer dan verwacht. Dat komt omdat met name klanten die rekenchips produceren dat dit jaar nog met onze nieuwste technologie willen doen. Door extra inspanningen is het ons gelukt de de werking en de productiviteit van deze machines sneller te verbeteren dan gepland.”

Productie

Volgens Wennink loopt ook de productie van deze nieuwste machines beter dan verwacht. Hij verwacht dit jaar zeker twintig van deze machines van meer dan 100 miljoen dollar per stuk, te kunnen leveren en volgend jaar meer dan dertig. Ook is de winstgevendheid voor ASML op de EUV machines, door een efficiëntere productie, verbeterd. 

Intussen ziet Wennink ook de verkoop van de gewone twinscan machines, het werkpaard van ASML, flink toenemen. Dit komt omdat de producenten van geheugenchips hier naar vragen. De chips worden onder meer gebruikt om harde schijven in bestaande datacenters te vervangen en nieuwe datacenters in te richten. Wennink verwacht dat de vraag naar deze machines nog dit hele jaar en het eerste deel van volgende jaar hoog zal zijn.

Stijgende lijn

De boekingen van nieuwe machines hadden in het tweede kwartaal een waarde van 1,95 miljard euro. Dat was in het eerste kwartaal nog 2,44 miljard euro, toen een klant meerdere EUV machines bestelde. De omzet voor service en opties voor bestaande machines zag ook een stijgende lijn naar 654 miljoen euro, tegen 617 miljoen een kwartaal eerder. 

Regionale Economie