ASML: kwartaalomzet wordt weer 3 miljard, winst hoger dan verwacht

VideoVELDHOVEN - ASML heeft de weg omhoog weer duidelijk gevonden, zo blijkt woensdagochtend bij de presentatie van de tweede kwartaalcijfers. De verrassing was een hogere winst dan verwacht van 476 miljoen euro tegen 355 miljoen een kwartaal eerder. Het is nog wel minder dan in hetzelfde kwartaal van 2018 (584 miljoen euro), maar veel meer dan ASML zelf en analisten hadden voorspeld. 

De omzet is met 2,57 miljard euro zoals verwacht en flink meer dan in het eerste kwartaal, dat met 2,23 miljard als dieptepunt kan worden gezien. De verwachte omzet voor het lopende kwartaal is alweer 3 miljard euro. Bovendien herhaalt topman Peter Wennink dat 2019 een jaar van groei zal zijn en dat houdt in dat het vierde kwartaal flink boven de 3 miljard euro uit gaat komen. 

Ook voorspelt ASML een verdere stijging van de winst. De bruto marge zou volgens de verwachting in het tweede kwartaal uitkomen op 41 procent, maar werd 43 procent. Voor het lopende kwartaal stijgt die naar 43 tot 44 procent, zo meldt ASML. De hogere winst is ook te danken aan extra werk aan machines die al bij klanten staan. Van dit zeer winstgevende werk was de omzet in het tweede kwartaal 717 miljoen euro, tegen 540 miljoen euro in het eerste kwartaal.

Orderboekingen

Drijver achter de omzetgroei is een grote groei van de orderboekingen. Mede dankzij de bestelling van tien peperdure EUV-machines werd maar liefst voor 2,83 miljard euro aan orders ingeboekt, het dubbele van het eerste kwartaal.

Volgens Wennink was de hogere winst te danken aan een verbeterde productie van de nieuwste machines die werken met extreem ultraviolet (EUV) licht. „Die is sterk verbeterd ten opzichte van een kwartaal eerder. De rest van het jaar zien we dat de markt voor geheugenchips nog steeds zwak is, maar die wordt meer dan gecompenseerd door de markt voor rekenchips. Onze klanten willen nieuwe fabrieken bouwen voor de productie van chips met details van 7 nanometer (miljoenste millimeter, red.) of lager. Van de tien orders van EUV-machines die we in het tweede kwartaal ontvingen waren er ook enkele bestemd voor geheugenchips.”

Als extra nieuws brengt ASML de mededeling dat het een fabrikant heeft gevonden van de zogeheten pellicle, een extreem dun vlies dat de dia met het patroon dat op de chips moet worden belicht moet beschermen. Daarvoor heeft ASML een overeenkomst met Mitsui Chemicals gesloten. Dat bedrijf gaat onder licensie van ASML de productie van het in Veldhoven ontwikkelde product voor zijn rekening nemen. 

Volledig scherm
Het hoofdgebouw ASML in Eindhoven © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Regionale Economie