Volledig scherm
PREMIUM
Werknemers van ASML bouwen in de cleanrooms aan een EUV-machine. © ASML

ASML laat de ellende van een kwartaal geleden graag achter zich

ANALYSEVELDHOVEN - Het gesternte boven ASML lijkt gunstiger dan drie maanden geleden. Woensdag presenteert de Veldhovense chipmachinefabrikant de resultaten over het tweede kwartaal, waarbij de omzet weer een stijgende lijn laat zien die waarschijnlijk doorloopt in de rest van het jaar.

Het was alsof ASML achtervolgd werd door ellende, een kwartaal geleden. Om te beginnen door de datadiefstal door Chinese werknemers van ASML in de VS, die veel (volgens ASML te veel) aandacht trok. De naweeën van de brand bij toeleverancier Prodrive kostte het bedrijf bovendien 300 miljoen euro aan omzet. Tot slot verkeerde de chipmarkt, waaruit de omzet van ASML moet voortkomen, in een lang niet vertoond dal, dat zich ook nog leek te verdiepen door de handelsruzie tussen China en de VS.

  1. ASML boekt orders voor 5 miljard in één kwartaal en stevent af op recordjaar

    ASML boekt orders voor 5 miljard in één kwartaal en stevent af op recordjaar

    VELDHOVEN - ASML heeft in het derde kwartaal voor 5,11 miljard euro aan orders ingeboekt, de hoogste score ooit. Daarnaast zegt het bedrijf voor het lopende kwartaal een omzet van 3,9 miljard euro te boeken. Hiermee stevent ASML af op een recordjaar met een omzet van circa 11,7 miljard euro. ASML heeft in de cijfers aanleiding gezien een extra dividend uit te keren aan de aandeelhouders van 1,05 euro per aandeel.

Regionale Economie