Volledig scherm
Werknemers van Mapper aan het werk in een productieruimte van het bedrijf in Delft. Archieffoto

ASML neemt technologie van failliet Delfts chipmachinebedrijf Mapper over

VELDHOVEN - ASML heeft met de curator van de Delftse fabrikant van chipmachines Mapper overeenstemming bereikt over de overname van het intellectueel eigendom van het failliete bedrijf. ASML zal ook het merendeel van de 240 werknemers van het bedrijf overnemen. 

De Veldhovense chipmachinefabrikant wil aan het personeel passend werk in onderzoek en ontwikkeling en productie aanbieden. Een overnamebedrag wordt door de partijen niet bekend gemaakt.

Respect voor expertise 

Volgens topman Peter Wennink van ASML heeft zijn bedrijf groot respect voor de expertise van de mensen bij Mapper. „Zij hebben een grote creativiteit en kennis tentoongespreid in hun bedrijf. De waarde hiervan schatten wij hoog in en we zien dan ook uit om hen te verwelkomen in onze organisatie. Hoewel de e-beam technologie van Mapper verschilt van die van ons, zijn we vol vertrouwen dat we de mensen van Mapper een bevredigende nieuwe werkomgeving kunnen bieden, waar ze met hun specialiteit innovatief bezig kunnen zijn. Zij zullen ook in staat worden gesteld zich bezig te houden met onze nieuwste chiptechnologie die werkt met extreem ultraviolet (EUV) licht. De bij Mapper opgebouwde technologie wordt vanaf nu gebruikt voor verdere innovatie in Nederland.”

De werknemers van Mapper, dat op 28 december failliet werd verklaard, zijn van de overname op de hoogte gesteld. De werknemers die bij de afdeling onderzoek en ontwikkeling van ASML komen te werken zullen voorlopig in de vestiging van Mapper in Delft blijven werken. 

  1. ASML boekt orders voor 5 miljard in één kwartaal en stevent af op recordjaar

    ASML boekt orders voor 5 miljard in één kwartaal en stevent af op recordjaar

    VELDHOVEN - ASML heeft in het derde kwartaal voor 5,11 miljard euro aan orders ingeboekt, de hoogste score ooit. Daarnaast zegt het bedrijf voor het lopende kwartaal een omzet van 3,9 miljard euro te boeken. Hiermee stevent ASML af op een recordjaar met een omzet van circa 11,7 miljard euro. ASML heeft in de cijfers aanleiding gezien een extra dividend uit te keren aan de aandeelhouders van 1,05 euro per aandeel.

Regionale Economie