ASML-topman Peter Wennink wordt de nieuwe voorzitter van de Eindhovense Fabrikantenkring.
Volledig scherm
ASML-topman Peter Wennink wordt de nieuwe voorzitter van de Eindhovense Fabrikantenkring. © REUTERS

ASML-topman Wennink nieuw boegbeeld regionale industrie

EINDHOVEN - ASML-topman Peter Wennink volgt Wim van der Leegte op als voorzitter van de Eindhovensche Fabrikantenkring (EFK). Hij wordt daarmee het nieuwe boegbeeld van de industrie in Zuidoost-Brabant.

Enkele jaren nadat hij de leiding over de VDL Groep heeft overgedragen aan zijn kinderen, vindt Van der Leegte (72) de tijd gekomen om ook een stap terug te doen bij de EFK. Hij huldigt het standpunt dat de voorzitter van de club van industriëlen een actieve rol moet spelen in het bedrijfsleven.

In Wennink ziet Van der Leegte zijn ideale opvolger. Onder leiding van Wennink heeft de Veldhovense producent van chipmachines Philips overvleugeld als grootste werkgever en spin in het web van de regionale industrie.

De EFK, die vorig jaar zijn 75-jarig bestaan vierde, is in september 1944 opgericht na de bevrijding van Eindhoven. In de chaotische toestand na de oorlog bundelden de grotere fabrikanten van Eindhoven - en al snel ook van de rest van Zuidoost-Brabant - de krachten om de problemen het hoofd te bieden en de productie weer op gang te brengen.

Frits Philips

Frits Philips was een van de initiatiefnemers en bleef 34 jaar aan als voorzitter van de EFK die uitgroeide tot een invloedrijke netwerkclub. Na hem volgden nog drie voorzitters uit de Philips-gelederen. Het aantreden van Van der Leegte in 2003 was een breuk met die ‘traditie’ en een markering van het einde van de allesoverheersende rol van het Philips-concern in de regio.

Onder aanvoering van Van der Leegte heeft de EFK zich sterk gemaakt voor onder meer de deeltijd-WW na het uitbreken van de crisis in 2008, de komst van de internationale school en de erkenning van Brainport door de regering. Hij blijft aan de EFK verbonden als erevoorzitter.

Meer nog dan voorheen zal Wennink voortaan voorop gaan in de strijd om in Den Haag financiële steun los te weken voor versterking van Zuidoost-Brabant als motor van de nationale economie. Dat hij zich door Van der Leegte heeft laten overhalen om die rol op zich te nemen naast zijn veeleisende baan als bestuursvoorzitter van ASML, toont volgens Wennink aan hoezeer hij zich verbonden voelt met de regio Eindhoven.

Regionale Economie