Volledig scherm
PREMIUM
Werknemers aan het werk in de cleanroom van ASML. © ASML

ASML Veldhoven nu stabieler dan zijn oprichter Philips

ANALYSEVELDHOVEN - ASML zal morgen kwartaalcijfers presenteren die netjes in de buurt zitten van de eigen voorspelling. De terugval in de chipindustrie heeft het bedrijf geraakt, maar binnen de planning. Mede dankzij deze voorspelbaarheid steeg de beurskoers van ASML hoger dan ooit.

ASML heeft in tien jaar tijd niet één keer een winstwaarschuwing hoeven geven, zoals Philips vorige week deed. De chipmachinefabrikant in Veldhoven heeft blijkbaar de stabiliteit gevonden waar diens medeoprichter zo desperaat naar op zoek is. Vroeger waren schommelingen in omzet en winst in de chipindustrie zo groot, dat een belegger daar zijn vingers liever niet aan brandde. Tegenwoordig is in ieder geval ASML een toonbeeld van voorspelbaarheid en stabiliteit.

 1. ASML ervaart met order voor China: controle Rijk op hightech scherp
  PREMIUM
  BESCHOUWING

  ASML ervaart met order voor China: controle Rijk op hightech scherp

  EINDHOVEN - Is ASML gezwicht voor druk van de Verenigde Staten om geen EUV-machine aan China te leveren, zoals anonieme bronnen in een Aziatische krant beweren? Of klopt het dat er vertraging is opgetreden in de pijplijn vanuit het Rijk bij het toekennen van de exportvergunning, de lezing van ASML. Feit is dat het soms spitsroeden lopen is voor de chipmachinefabrikant in Veldhoven om zijn klanten over de hele wereld van hightech te voorzien zonder anderen daarbij voor het hoofd te stoten.
 2. CBS: Export hightech machines, zoals die van ASML, het meest profijtelijk

  CBS: Export hightech machines, zoals die van ASML, het meest profijte­lijk

  EINDHOVEN - De uitvoer naar het buitenland van hightech machines steekt met kop en schouders uit boven andere sectoren als het gaat om hoeveel daarmee in Nederland wordt verdiend. Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de nieuwste cijfers. Machines en onderdelen, waarin ASML in Veldhoven het grootste aandeel heeft, brachten vorig jaar een winst van bijna 16 miljard euro op, in 2015 was dit nog 12 miljard euro.

Regionale Economie