Volledig scherm
Een ontwerp van de hypermoderne chipfabriek die Bosch bouwt in Dresden. © Bosch

ASML Veldhoven vraagt met Europese chipsector steun Europese overheden

VELDHOVEN - Europese en nationale overheden moeten chipbedrijven helpen concurreren tegen Amerika en Azië. Elf grote partijen, waaronder chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven en onderzoeksinstituut Imec in Leuven, hebben deze week een plan hiervoor ingediend bij de Europese Commissie. 

De elf bedrijven en instellingen zetten in het plan uiteen hoe in hun ogen de Europese rol van betekenis kan blijven op de wereldmarkt. Deze heeft de laatste jaren flink ingeboet door overnames van Europese bedrijven en steunmaatregelen van onder meer de Chinese overheid. 

50 miljard euro tot 2025

In het plan staat dat de Europese chipindustrie zelf tot 2025 zo'n 50 miljard euro in onderzoek, ontwikkeling en fabricage van chips wil investeren. De sector wil die investeringen combineren met geldbronnen van Europese en nationale overheden. Hiermee kan de chipindustrie hoog innovatieve technologie leveren aan onder meer de Europese auto-industrie, logistiek, energie, communicatie, luchtvaart, defensie en veiligheid.

Volgens het plan moet vooral worden ingespeeld op de opkomst van kunstmatige intelligentie en de gevolgen hiervan voor de eisen aan chips op alle niveaus. Daarnaast moet er meer aandacht komen voor de strategische betekenis van technologie om chips te produceren. Dit in het licht van de vele overnames van bedrijven door buitenlandse partijen, vaak gefinancierd met overheidsgeld. 

NXP niet bij groep bedrijven

Chinese bedrijven, gefinancierd door de overheid, hebben onder meer de afdelingen standaard producten (nu Nexperia) en antennechips (nu Ampleon) overnamen van NXP Semiconductors. NXP maakt geen deel uit van de groep bedrijven die plan presenteerden. Het Eindhovense bedrijf is nog in een procedure verwikkeld voor overname door het Amerikaanse Qualcomm.

Het Duitse technologiebedrijf Robert Bosch, één van de indieners van het plan, heeft vorige week de eerste paal geslagen voor een gloednieuwe hypermoderne chipfabriek in Dresden. Daarin investeert het bedrijf een miljard euro voor de bouw en installatie van moderne chipmachines voor de productie van ander meer chips voor in de auto en het internet der dingen. Voor Bosch is het de tweede chipfabriek in Duitsland. Het eveneens Duitse Infineon, ook een van de indieners, heeft dit voorjaar aangekondigd een chipfabriek te bouwen. Dit bedrijf investeert hiervoor 1,6 miljard euro in het Oostenrijkse Villach.

Regionale Economie