Volledig scherm
Werknemers verzamelden zich deze maand twee keer bij een kraam van de FNV op een grasveld voor de gebouwen van ASML in Veldhoven. © FNV

ASML Veldhoven wil eigen cao met minder invloed van bonden

VELDHOVEN - Chipmachinefabrikant ASML wil een eigen cao afspreken met de ondernemingsraad en minder invloed van de bonden. Volgens topman Peter Wennink heeft de ondernemingsraad van ASML verzocht om die optie te onderzoeken. 

In een interview in het Financieele Dagblad vraagt hij zich af waarom hij de vakbonden steeds meer instemmingsmacht zou moeten geven over de werktijden bij het bedrijf. „Wij zijn geen traditioneel productiebedrijf. Wij hebben 103 nationaliteiten aan boord, allemaal hoogopgeleid. Ik denk dat misschien 2 procent van onze mensen vakbondslid is.”

Wennink zegt best emotioneel te worden van de weigering van vakbondsleden de 2,5 procent loonsverhoging te accepteren, die ASML vooruitlopend op de cao wilde toekennen. „Toen bleken vakbondsleden naar de rechter te willen om dat tegen te houden. Waar ben je dan mee bezig?”

Wennink zegt wel een cao te willen, maar niet ten koste van alles. „De hoeveelheid frictie die de bonden creëren is buitenproportioneel. Ze berokkenen grote productiebedrijven voor tientallen miljoenen schade.”

In hetzelfde interview zegt voorzitter Ineke Dezenjé van de werkgeversvereniging FME dat ze de afgelopen weken zelf heeft aangeschoven bij de onderhandelingen met de vakbonden. „Wij hebben deze maand een prachtig voorstel gedaan met 2,9 procent loonsverhoging, geld voor een generatiepact en het aanbod duizenden flexwerkers in vaste dienst te nemen. Wat voor ons onacceptabel is: de bonden eisen steeds meer zeggenschap over arbeidstijden en overwerk.”

Bestuurder Peter Reniers van FNV zegt vanuit zijn vakantieadres het vreemd te vinden dat ASML nu hiermee komt. „Dat signaal heb ik niet eerder gehoord. Misschien komt het omdat we de laatste drie weken verschillende keren voor de deur hebben gestaan. Natuurlijk verhardt het conflict na acht maanden, maar in vergelijking met het buitenland valt het nog mee. We hebben altijd goed contact met ASML en we hopen dat dat blijft, want we hebben niets tegen ASML, integendeel, zijn er trots op.”

  1. ASML boekt orders voor 5 miljard in één kwartaal en stevent af op recordjaar

    ASML boekt orders voor 5 miljard in één kwartaal en stevent af op recordjaar

    VELDHOVEN - ASML heeft in het derde kwartaal voor 5,11 miljard euro aan orders ingeboekt, de hoogste score ooit. Daarnaast zegt het bedrijf voor het lopende kwartaal een omzet van 3,9 miljard euro te boeken. Hiermee stevent ASML af op een recordjaar met een omzet van circa 11,7 miljard euro. ASML heeft in de cijfers aanleiding gezien een extra dividend uit te keren aan de aandeelhouders van 1,05 euro per aandeel.

Regionale Economie