ASML werkt vinding medische isotopen met Belgische partner uit
VELDHOVEN - In het Belgische Nationaal Instituut voor Radio Elementen (IRE) heeft chipmachinefabrikant ASML een partner gevonden voor het uitwerken van een uitvinding waarmee op een makkelijke manier medische isotopen voor gebruik in ziekenhuizen gemaakt kunnen worden.
Onder leiding van de inmiddels gepensioneerde directeur van ASML Rob Hartman gaat het nieuwe bedrijf Lighthouse Isotopes deze 'bijvangst' die de onderzoeksafdeling van ASML anderhalf jaar geleden deed verder uitwerken. IRE, één van de vier leveranciers van dit materiaal in de wereld, zorgt voor een groot deel van de financiering van het onderzoek, terwijl ASML de kennis en het intellectueel bezit inbrengt. Daarnaast worden nog veel meer partijen betrokken zoals toeleverancier Demcon, Urenco en de universiteiten van Groningen en Delft.
Uitdaging
Onderzoeker Patrick de Jager van ASML, die anderhalf jaar geleden aan de wieg stond van de uitvinding, gaat samen met projectleider Veerle Vande Steen van IRE het onderzoek coördineren en uitvoeren binnen Lighthouse Isotopes. De twee leggen uit dat het gaat om radio-actief materiaal dat bij het maken van zogeheten Spect-foto's van onder meer kankerpatiënten wordt gebruikt. „Dat materiaal hoopt zich op in uitzaaiingen die daardoor heel goed in beeld worden gebracht. Daarna vervalt het ook weer snel. Het moet nu nog worden gemaakt in nucleaire reactoren zoals in Petten. Maar die maken gebruik van verrijkt uranium, ze zijn oud en aan vervanging toe en ze veroorzaken veel radioactief afval. Ons systeem werkt op een heel andere manier, zonder afval en natuurkundig relatief eenvoudig. De uitdaging zit in de technische uitvoering.”
ASML kwam erachter dat een alternatief systeem voor het maken van extreem ultraviolet (EUV) licht geschikt zou kunnen zijn voor het omzetten van de stof molybdeen in molybdeen 99. Die laatste kan in ziekenhuizen in een speciaal apparaat omgezet worden in de gewenste kortdurend radio-actieve stof. In oktober 2016 werd het Lighthouse project gekozen tot een Nationaal Icoon. Omdat deze vinding buiten het werkveld van ASML valt, is besloten het project buiten het bedrijf voort te zetten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hoogleraar TU Eindhoven: Reactor Petten kan nu dicht dankzij ASML
-
Heel toevallig maakt ASML een nucleair medisch middel
VELDHOVEN - Met lasers waarmee ASML experimenteert, blijken medische radio-isotopen te kunnen worden gemaakt. En dat gaat ook nog eens sneller en schoner dan nu gebeurt in de kernreactoren van energieonderzoekscentrum ECN in Petten. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
ASML uitgeroepen tot Nationaal Icoon
EINDHOVEN - ASML is dinsdagavond uitgeroepen tot Nationaal Icoon. Het Nederlands hightechbedrijf uit Veldhoven won de prijs vanwege baanbrekende, innovatieve technologieën. Ook Redstack en Groasis mogen zich Nationale Iconen noemen.
-
PREMIUM
Hoe gaat China reageren op het ASML-akkoord? ‘Ze framen alles als een strijd tussen Amerika en China’
-
-
-
'Petten' blijft nodig, ook na vinding ASML
VELDHOVEN Het bedrijf NRG, exploitant van de kernreactor in Petten, is positief over de uitvinding van ASML, dat met laser medische isotopen heeft kunnen produceren. NRG maakt die isotopen tot nog toe met zijn kernreactor. Een woordvoerder van het bedrijf zegt dat geplande investeringen in een nieuwe kernreactor wel nodig blijven. "Productie in reactoren is op dit moment de enige bewezen technologie die molybdeen-99 kan produceren van de juiste kwaliteit en met voldoende volume om te voorzien in de grote vraag. -
PREMIUM3
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer