Volledig scherm
ASML heeft de eerste van elf rondes in het gevecht om de patenten met Nikon gewonnen. © ED

ASML wint eerste slag in patentoorlog met Nikon

EINDHOVEN - ASML en lenzenleverancier Zeiss hebben een patent van Nikon niet geschonden. Dat heeft de rechtbank in Den Haag die gaat over intellectueel eigendomsrecht in een vonnis uitgesproken. 

Nikon had de twee bedrijven aangeklaagd en moet daarom van de rechter de kosten van 475.000 euro betalen. Het gaat om één van de elf patenten die Nikon heeft aangevochten.

De rechter boog zich over een patent van Nikon dat in 2004 werd aangevraagd en in 2015 werd toegekend. Daarin staat hoe een machine met licht het patroon op een dia op een silicium schijf belicht. Nikon eiste dat ASML stopt met het schenden van het patent en dat alle schade van Nikon en de winst die ASML en Zeiss dankzij het schenden van het patent maakten aan Nikon wordt vergoedt. 

Oudere patenten

Volgens de rechtbank hebben ASML en Zeiss met recht twee eigen oudere patenten ingebracht waarop hun producten zijn gebaseerd. De rechter heeft om die reden het patent van Nikon nietig verklaard evenals alle vorderingen.

In april vorig jaar klaagde Nikon ASML en Zeiss aan voor het schenden van de elf patenten. Behalve in Den Haag heeft het bedrijf ook procedures in Duitsland en Japan aangespannen. Hiermee laaide de patentoorlog die ook al tot in 2004 aanleiding was tot vele rechtszaken, weer helemaal op. Als tegenzet heeft ASML Nikon aangeklaagd voor het schenden van patenten die het Veldhovense bedrijf verwierf. 

Volgens een woordvoerder van ASML bevestigt de uitspraak de verwachtingen en heeft het vertrouwen in het verloop van de overige patentzaken.

Nikon is het oneens

Nikon zegt het oneens te zijn met de uitspraak van de Rechtbank Den Haag en verklaart het volgende. „Nikon zal in beroep gaan tegen dit besluit en blijft eerlijke concurrentie nastreven middels de handhaving van haar intellectuele eigendomsrechten in alle juridische procedures die het heeft aangespannen tegen ASML en Carl Zeiss SMT GmbH in Nederland, Duitsland en Japan.”

Regionale Economie