Volledig scherm
Een afbeelding uit het patent waar Nikon zich op beroept. © Nikon

ASML wint ook vierde rechtszaak in patentgeschil met concurrent Nikon

VELDHOVEN - In het patentgeschil tussen de Veldhovense chipmachinefabrikant ASML en de Japanse concurrent Nikon heeft de laatste woensdag opnieuw bakzeil moeten halen. Bij de afdeling Intellectueel Eigendom van de Rechtbank Den Haag worden elf rechtszaken tussen de twee partijen gevoerd. In de eerste vier uitspraken die woensdag, op 1 augustus en in juni en juli werden gedaan, trekt ASML grotendeels aan het langste eind.

De vonnissen gaan over het recht om bepaalde technologie te gebruiken in de machines van ASML. Dat zijn machines die de fijne structuren op chips belichten met behulp van een dun laagje water tussen de lens en de te belichten chips. 

In de vier tot nog toe uitgesproken rechtszaken eist Nikon dat ASML stopt met het inbreuk maken op patenten en het hierdoor benadelen van Nikon. Daarnaast wil Nikon dat ASML alle schade plus de winsten die het Veldhovense bedrijf heeft gemaakt met deze technologie vergoedt. In alle vier de rechtszaken werden deze eisen door de rechtbank afgewezen. 

De rechtbank geeft niet alleen Nikon ongelijk. Als tegeneis vraagt ASML aan de rechtbank zichzelf onbevoegd te verklaren om een uitspraak te doen over de betreffende patenten van Nikon. In het vonnis van woensdag en die van 1 augustus wijst de rechter dat af en veroordeelt ASML in de kosten die Nikon hiervoor moest maken van respectievelijk 543 en 1500 euro. 

Als het gaat om de hoofdzaak veroordeelt de rechtbank Nikon tot het vergoeden van de kosten van 600.000 euro per vonnis. In de motivatie geeft de rechtbank aan de afwijzing te baseren op de stelling dat de betwiste patenten van Nikon niet inventief genoeg zijn, terwijl ASML al eerder patenten met de betreffende technologie had.

In een reactie stelt de woordvoerder van Nikon het oneens te zijn met de uitspraak en dat het om die reden in beroep gaat tegen het woensdag uitgesproken vonnis.

Regionale Economie