ASML ziet omzetcurve alweer stijgen

KwartaalcijfersVELDHOVEN - De omzet van ASML in het afgelopen kwartaal is weliswaar de laagste in bijna twee jaar, maar met 2,23 miljard euro altijd nog meer dan de verwachte 2,1 miljard. Bovendien stijgt de omzet dit kwartaal alweer naar 2,5 tot 2,6 miljard euro en is topman Peter Wennink enthousiast over de rest van het jaar.

Volgens Wennink is de meevallende omzet over het eerste kwartaal te danken aan een beter dan verwachte afzet van de nieuwste EUV (extreem utraviolet) machines. „De verwachtingen in de rest van het jaar blijven positief omdat we een toenemende groei zien dankzij de invoer van nieuwe technologieën bij onze klanten die rekenchips maken. Bovendien zien wij een toenemende belangstelling voor onze producten die bestaande machines beter maken.”

Knieval in winst

Natuurlijk is de omzet een grote terugval ten opzichte van het vorige kwartaal toen deze met 3,14 miljard euro records brak. Als het gaat om de winst doet de chipmachinefabrikant ook een knieval naar 355 miljoen euro ten opzichte van 788 miljoen het kwartaal ervoor. Toch zullen beleggers tevreden zijn, omdat de winstmarge van bijna 42 procent hoger was dan de verwachte 40 procent.

ASML meldt ongeveer honderd van de 130 onderzoekers van de failliete concurrent Mapper in Delft te hebben aangenomen. Zij zijn ingezet bij onderzoek en ontwikkeling van meetsystemen binnen het bedrijf. 

Voor het lopende kwartaal verwacht ASML behalve een omzet van 2,5 tot 2,6 miljard euro een winstgevendheid van 41 tot 42 procent. Voor het hele jaar handhaaft het bedrijf de verwachting minimaal op het niveau uit te komen van vorig jaar, toen 10,9 miljard euro werd omgezet. De langetermijnverwachtingen houdt het bedrijf ook overeind en die houden voor volgend jaar een omzet van 13 miljard in en dan een stijging naar 15 tot 24 miljard euro in 2025.

Datadiefstal

Over de kwestie van de datadiefstal door Chinese ex-werknemers bij de vestiging van ASML in San Jose doet Wennink in het kwartaalbericht geen uitspraken. Wel wordt verwezen naar een feitenrelaas gepubliceerd op de website van ASML. Daarin worden beweringen dat de Chinese overheid achter de bedrijfsspionage zou zitten afgedaan als pure speculaties. ASML zegt in het vervolg rekening te houden met hoe gevoelig de beveiliging van intellectueel eigendom ligt bij belanghebbenden bij het bedrijf.

Volledig scherm
Het hoofdgebouw ASML in Veldhoven. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Download de app van het ED
Download de gratis nieuwsapp van het ED. Zo ben je altijd en overal op de hoogte van het laatste nieuws en bekijk je gemakkelijk alle nieuwsvideo’s. Download nu de nieuwe versie in de Apple App Store (iOS) of de Google Play Store (Android).

Regionale Economie