Volledig scherm
De bouwput van ASML, vanuit de lucht gezien. © Coen van den Heuvel

Bij ASML in Veldhoven wordt tijdens vakantie doorgebouwd

VELDHOVEN - Om de planning te halen wordt op de enorme bouwplaats van ASML aan de omgelegde Runstraat in Veldhoven tijdens de vakantie gestaag doorgewerkt.

In augustus 2020 moet hier een kolossaal complex van gebouwen, voornamelijk voor de logistiek, zijn gerealiseerd. ASML wil er vanaf eind volgend jaar alle inkomende onderdelen ontvangen en gebouwde chipmachines verzenden.

Op de foto ontneemt de parkeergarage in aanbouw, bestemd voor 3000 auto's, al het zicht op de snelweg A67. In het terrein vóór de parkeergarage zijn al honderden palen in de grond te zien. In totaal moeten ruim 3600 van die palen de gebouwen trillingsvrij gaan dragen. Een deel is bestemd voor een 32 meter hoog, geheel automatisch magazijn met 30.000 palletplaatsen voor de opslag van onderdelen van ASML. 

Op de rest van het terrein komt het twee verdiepingen tellende logistiekgebouw van in totaal 54.000 vierkante meter (circa negen voetbalvelden). In dat complex komen los- en laadplaatsen, maar ook een stofvrije ruimte waarin chipmachinedelen moeten worden verpakt en ruimtes voor het in de speciale containers plaatsen van die machinedelen.

Het logistiekgebouw wordt links verbonden met de stofvrije productieruimten van ASML. Tot slot komt erbovenop ook nog een kantoorgebouw met twee of drie verdiepingen, met daarin werkplekken voor zo'n 3000 werknemers. Dit gebouw is voorzien van een dakplantsoen en een plaza waar de werknemers hun lunch kunnen gebruiken, met als extra een prachtig uitzicht, over de parkeergarage en de A67 heen, op het achterland van de Kempen.

  1. ASML boekt orders voor 5 miljard in één kwartaal en stevent af op recordjaar

    ASML boekt orders voor 5 miljard in één kwartaal en stevent af op recordjaar

    VELDHOVEN - ASML heeft in het derde kwartaal voor 5,11 miljard euro aan orders ingeboekt, de hoogste score ooit. Daarnaast zegt het bedrijf voor het lopende kwartaal een omzet van 3,9 miljard euro te boeken. Hiermee stevent ASML af op een recordjaar met een omzet van circa 11,7 miljard euro. ASML heeft in de cijfers aanleiding gezien een extra dividend uit te keren aan de aandeelhouders van 1,05 euro per aandeel.

Regionale Economie