Volledig scherm
PREMIUM
Expats krijgen informatie over de winkels in het Veldhovense Citycentrum (archieffoto). © Jurriaan Balke/fotomeulenhof

Boek over ASML: Topbedrijf in een werelddorp

Door ASML ontwikkelt Veldhoven zich tot ‘global village’. Schrijver Tijs van den Boomen observeert en maakt een boeiende tussenbalans op. 

Quote

Giganten als Amazon en Apple volgen ontwikke­lin­gen in Veldhoven op de voet

Het grapje is veelzeggend. Als ze in Silicon Valley vragen waar Eindhoven ligt, antwoorden ASML’ers: ‘Naast Veldhoven’. Beter kunnen de gewijzigde verhoudingen in Zuidoost-Brabant niet worden verwoord.

Journalist en stadsonderzoeker Tijs van den Boomen is op zoek gegaan naar wat de komst van chipmachinefabrikant ASML - voortgekomen uit Philips - voor gevolgen heeft voor Veldhoven. Het kleine Veldhoven is uitgegroeid tot het epicentrum van de technologie. Giganten als Alphabet, Amazon, Apple, Microsoft en Facebook volgen de ontwikkelingen in Veldhoven op de voet.

De smartphone, zelfrijdende auto’s en camera’s met gezichtsherkenning, ze zijn ondenkbaar zonder de steeds snellere chips die met de machines van ASML worden geproduceerd. ASML is de ‘grote versneller’ en om die rol te kunnen spelen trekt het bedrijf duizenden technici aan uit de hele wereld.

 1. ASML ervaart met order voor China: controle Rijk op hightech scherp
  PREMIUM
  BESCHOUWING

  ASML ervaart met order voor China: controle Rijk op hightech scherp

  EINDHOVEN - Is ASML gezwicht voor druk van de Verenigde Staten om geen EUV-machine aan China te leveren, zoals anonieme bronnen in een Aziatische krant beweren? Of klopt het dat er vertraging is opgetreden in de pijplijn vanuit het Rijk bij het toekennen van de exportvergunning, de lezing van ASML. Feit is dat het soms spitsroeden lopen is voor de chipmachinefabrikant in Veldhoven om zijn klanten over de hele wereld van hightech te voorzien zonder anderen daarbij voor het hoofd te stoten.
 2. CBS: Export hightech machines, zoals die van ASML, het meest profijtelijk

  CBS: Export hightech machines, zoals die van ASML, het meest profijte­lijk

  EINDHOVEN - De uitvoer naar het buitenland van hightech machines steekt met kop en schouders uit boven andere sectoren als het gaat om hoeveel daarmee in Nederland wordt verdiend. Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de nieuwste cijfers. Machines en onderdelen, waarin ASML in Veldhoven het grootste aandeel heeft, brachten vorig jaar een winst van bijna 16 miljard euro op, in 2015 was dit nog 12 miljard euro.

Regionale Economie