Volledig scherm
Werknemers aan het werk in de cleanroom van ASML. © ASML

CBS: Export hightech machines, zoals die van ASML, het meest profijtelijk

EINDHOVEN - De uitvoer naar het buitenland van hightech machines steekt met kop en schouders uit boven andere sectoren als het gaat om hoeveel daarmee in Nederland wordt verdiend. Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de nieuwste cijfers. Machines en onderdelen, waarin ASML in Veldhoven het grootste aandeel heeft, brachten vorig jaar een winst van bijna 16 miljard euro op, in 2015 was dit nog 12 miljard euro.

Het CBS berekent de exportverdiensten door te kijken hoeveel van de exportwaarde in Nederland blijft. Machines en onderdelen is daarbij bijna drie keer zo groot als Metaal en metaalproducten, dat met bijna 6 miljard euro op de tweede plaats staat. De Sierteelt, zoals bloemen en planten, staat derde, gevolgd door Aardgas, dat vorig jaar minder dan 5 miljard euro exportverdiensten had, tegen 7 miljard in 2015. Daarmee was Aardgas, dat in 2015 nog op de tweede plaats stond, de enige sector waarvan de exportverdiensten afnamen.

Hoogwaardige kunststoffen steeg flink naar bijna 5 miljard euro tegen 3,5 miljard in 2015 en bezet de vijfde plaats. Vlees, Organische chemie, Zuivel, Farmaceutische producten en Voedingsbereidingen zoals babymelkpoeder completeren de top-10.

Volledig scherm
Een EUV machine, een immersie machine en links een Yieldstar meetmachine van ASML. © ASML

Regionale Economie