Volledig scherm
Ambassadeur van China Dr. Xu Hong. © Frank Jansen

China: 400 jaar samenwerking met Nederland onder druk nu ASML maar geen exportvergunning krijgt

VELDHOVEN - De 400 jaar lange samenwerking tussen Nederland en China staat onder druk omdat ASML maar geen exportvergunning voor levering van een chipmachine krijgt. 

Dat zegt de Chinese ambassadeur in Nederland Xu Hong in een interview in het Financieele Dagblad. „Wij maken ons zorgen dat Nederland onze handelsrelatie nu laat politiseren onder Amerikaanse dwang”, zegt de ambassadeur onder meer.

Hij spreekt van een blokkade die veel aandacht heeft getrokken in China. Eind vorig jaar zou ASML de chipmachine die werkt met extreem ultraviolet (EUV) licht en daardoor de meest geavanceerde chips kan maken, al leveren aan een bedrijf in China. De verlenging van een exportvergunning bleef echter uit, waardoor de chipmachine met een kostprijs van circa 120 miljoen euro nog steeds in de fabriek in Veldhoven wacht op transport naar China. Vorige week berichte persbureau Reuters dat de Nederlandse regering de vergunning tegenhoudt onder Amerikaanse druk van onder meer minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo rechtstreeks naar minister president Mark Rutte.

China heeft chipmachines ASML nodig

China wil in het kader van het plan ‘Made in China 2025' toegroeien naar een hoogtechnologische chipindustrie. Daarvoor zijn de chipmachines van ASML hard nodig. Het Veldhovense bedrijf levert al volop machines, maar de levering van het topmodel met EUV-technologie, waarop ASML een monopolie heeft, wordt nu tegengehouden.

Volgens een rapport van de Amerikaanse veiligheidsdienst, dat volgens Reuters aan Nederland is overhandigd, zijn er grote veiligheidsrisico's. De hoogwaardige chips zijn ook te gebruiken voor geavanceerde wapensystemen en dat maakt van de EUV chipmachine een strategisch gevoelig product.

Volgens Hong zijn de Amerikaanse beschuldigingen volledig ongegrond. „We hopen dat Nederland alle ruis kan negeren en in staat is om een rationele, onafhankelijke keus te maken.” Op mogelijke consequenties voor de handelsrelatie met China gaat hij niet in.

Volgens Hong zou een verdieping van de relatie van China met ASML goed zijn voor zowel Nederland als China. „China is op veel gebieden de belangrijkste afzetmarkt en als ASML de toegang verliest, verliest het een belangrijk platform voor innovatie.”

Regionale Economie