Volledig scherm
Een EUV machine in de cleanroom bij ASML.

Chinese chipmaker zet in op EUV van ASML in Veldhoven

VELDHOVEN - De Chinese chipmaker CMIC heeft een topmodel chipmachine die werkt met extreem ultraviolet (EUV) licht besteld bij ASML. Dat meldt de Taiwanese nieuwssite Nikkei Asian Review. 

Het door de Chinese staat gesteunde bedrijf zou hiermee een eerste stap willen zetten om de achterstand in technologie voor het maken van chips in te lopen. Het bedrijf betaalt meer dan 100 miljoen euro voor de chipmachine die begin 2019 geleverd zou moeten worden. 

Bedrijven als Intel, Samsung en TSMC experimenteren al jaren met deze nieuwste chiptechbnologie en gaan eind dit jaar voor het eerst ermee produceren. Het maakt nog kleinere circuits op chips mogelijk die daardoor nog meer functionaliteit krijgen. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Imec in België is de proeftuin voor ASML en de wereldwijde chipindustrie
    PREMIUM

    Imec in België is de proeftuin voor ASML en de wereldwij­de chipindu­strie

    LEUVEN - De chipmachines van ASML gaan de hele wereld over, maar van ieder nieuwe model verhuist er één slechts 125 kilometer. Namelijk naar Imec in het Belgische Leuven. Komend jaar vertrekken weer een EUV machine en een immersie machine, gezamenlijke waarde meer dan 135 miljoen euro, van Veldhoven naar Leuven. „Natuurlijk krijgen we korting”, zegt Greg McIntyre van Imec. „We sluiten overeenkomsten met ASML, zoals we dat met vele leveranciers doen, over wat we aan elkaar leveren.”

Regionale Economie