Volledig scherm
Een opengewerkt model van de nieuwste EUV machine van ASML. © asml

Chipfabrikant TSMC zet EUV van ASML in voor volgende generatie chips

VELDHOVEN - Chipfabrikant TSMC gaat begin volgend jaar al de tweede generatie chips maken met de nieuwste EUV (extreem ultraviolet) technologie van ASML. 

De Taiwanese klant van de chipmachinemaker in Veldhoven produceert nu al chips met dit gloednieuwe type machine, maar alleen gedeeltelijk. Chips met details van 7 nanometer (miljoenste millimeter) worden ook gemaakt met de vertrouwde immersie technologie van ASML. Dit om zekerheid te hebben dat het bedrijf de gevraagde chips aan haar klanten kan leveren. 

EUV goed genoeg

TSMC meldt dat het de volgende chip-generatie, met details van 6 nanometer, begin volgend jaar in zijn geheel met EUV-technologie gaat maken. Het bedrijf komt tot de conclusie dat de nieuwste machines van ASML daar goed genoeg voor werken. TSMC zegt dat de overgang naar chips met die kleinere details veel makkelijker is dan normaal. Ontwerpsystemen die voor chips van 7 nanometer zijn ontworpen kunnen namelijk ook voor de 6 nanometer generatie worden gebruikt. Klanten van TSMC, waaronder mobieltjesfabrikant Apple, kunnen dus snel overschakelen. Op de nieuwe chips  kunnen 18 procent meer schakelingen, waardoor ze goedkoper zijn per schakeling. Bovendien kunnen ze in een apparaat meer taken aan, werken ze sneller en gebruiken ze minder energie.

Regionale Economie