Volledig scherm
PREMIUM
Helen Kardan bij ASML: „We moeten ons er niet van laten weerhouden groot te dromen.” © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Helen Kardan van ASML bij Women in Tech: ‘In Iran is vrouw in techniek normaal’

VELDHOVEN - Opgegroeid in Iran, gestudeerd en gewerkt in Japan en nu in Nederland. Helen Kardan heeft cultuurverschillen in de wereld opgezocht en het valt haar op dat het nergens zo normaal is dat vrouwen voor techniek kiezen als in haar moederland.

Ze is zich pas enkele weken aan het inwerken als werktuigbouwkundige bij haar nieuwe werkgever ASML. Toch vindt Helen Kardan (37) het belangrijk om tijd te maken voor het symposium Women in Tech. „Ik vind het echt opvallend dat hier zo weinig vrouwen een technisch beroep hebben. Maar 15,5 procent van de mensen bij ASML is vrouw! Toen ik op de technische universiteit in Teheran in Iran studeerde, was meer dan de helft vrouw.”

  1. ASML ervaart met order voor China: controle Rijk op hightech scherp
    PREMIUM
    BESCHOUWING

    ASML ervaart met order voor China: controle Rijk op hightech scherp

    EINDHOVEN - Is ASML gezwicht voor druk van de Verenigde Staten om geen EUV-machine aan China te leveren, zoals anonieme bronnen in een Aziatische krant beweren? Of klopt het dat er vertraging is opgetreden in de pijplijn vanuit het Rijk bij het toekennen van de exportvergunning, de lezing van ASML. Feit is dat het soms spitsroeden lopen is voor de chipmachinefabrikant in Veldhoven om zijn klanten over de hele wereld van hightech te voorzien zonder anderen daarbij voor het hoofd te stoten.

Regionale Economie