Volledig scherm
De omzet bij chipfabrikanten daalt dit jaar. © ANP

Klanten van ASML in Veldhoven zien grootste krimp van de chipmarkt in 10 jaar

EINDHOVEN - De wereldwijde chipmarkt, de bron van investeringen in chipmachines van ASML en zijn vele toeleveranciers in de regio, is sterk dalend. Marktvorsers voorspellen dit jaar een daling van 7,4 procent, de grootste vermindering sinds het crisisjaar 2009, toen deze 11 procent daalde.

Eerder voorspelde het Amerikaanse marktonderzoekbureau IHS Markit, dat nu de daling van 7,4 procent verwacht, nog een daling van 2,9 procent. Ook andere marktonderzoekers voorspellen grote dalingen, zoals IC Insights, die zelfs 9 procent daling voorziet en Semiconductor Trade Statistics, die denkt aan 3 procent daling.

Tweede halfjaar herstel

Basis van de voorspellingen is een eerste kwartaal waarin de omzet in chips verminderde met 15,5 procent tot 96, 8 miljard dollar, ten opzichte van het vierde kwartaal 2018 toen een omzet van 114,7 miljard dollar werd gehaald. Alle deskundigen op dit gebied, waaronder topman Peter Wennink van ASML bij de presentatie van de kwartaalcijfers, voorspellen dat het tweede halfjaar weer herstel zal optreden. De vraag is in hoeverre dit herstel de schade in het eerste en lopende kwartaal kan goedmaken.

Volgens IHS Markit zal de omzet dit jaar uitkomen rond 446 miljard dollar tegen bijna 480 miljard in 2018. De verlaging dit jaar moet worden gezien in het licht van de enorme stijgingen in 2017 en 2018 van respectievelijk 19 en 13 procent. Hierdoor komt de omzet over dit jaar nog altijd hoger uit dan de ruim 430 miljard dollar in 2017. Volgens de deskundigen komt de vermindering vooral door oplopende voorraden die minder snel weer slinken dan verwacht. Vooral in het laatste kwartaal kan weer herstel optreden, om te beginnen bij geheugenchips voor geheugenbanken. 

Uitstel orders

Chipfabrikanten hebben de neiging geplande orders van chipmachines uit te stellen als de omzet daalt. Dat geldt vooral voor uitbreiding van de capaciteit. Een groot deel van de omzet van ASML bestaat uit machines die nieuwe technologie bij hun klanten introduceren en die gaan in de regel gewoon door. ASML verwacht daarom, ondanks de dip in de chipmarkt, over dit hele jaar een stijging van de omzet ten opzichte van de 10,9 miljard euro vorig jaar.

  1. ASML boekt orders voor 5 miljard in één kwartaal en stevent af op recordjaar

    ASML boekt orders voor 5 miljard in één kwartaal en stevent af op recordjaar

    VELDHOVEN - ASML heeft in het derde kwartaal voor 5,11 miljard euro aan orders ingeboekt, de hoogste score ooit. Daarnaast zegt het bedrijf voor het lopende kwartaal een omzet van 3,9 miljard euro te boeken. Hiermee stevent ASML af op een recordjaar met een omzet van circa 11,7 miljard euro. ASML heeft in de cijfers aanleiding gezien een extra dividend uit te keren aan de aandeelhouders van 1,05 euro per aandeel.

Regionale Economie