Volledig scherm
Archieffoto © ANP

Koreaanse krant: Samsung wil snel tien EUV-machines van ASML

VELDHOVEN - De Koreaanse chipfabrikant Samsung staat op het punt tien EUV-machines te bestellen bij ASML. Dat meldt het Zuid-Koreaanse blad Business Korea op grond van bronnen in de plaatselijke industrie. Hiermee zou de orderportefeuille bij ASML in één keer vol genoeg raken om volgend jaar de geplande twintig EUV-machines af te zetten. Volgens een woordvoerder van ASML is het bedrijf al een aantal van die machines aan het bouwen in afwachting van definitieve opdrachten. 

Met de tien machines wil Samsung de productie van chips met details van 7 nanometer (miljoenste millimeter) opstarten. Die kleinere details maken rekenchips sneller en energiezuiniger en geven geheugenchips meer opslagcapaciteit. Volgens Business Korea reserveert Samsung 1,76 miljard dollar (1,49 miljard euro) voor de bestelling. De waarde voor ASML wordt geschat op ruim 1 miljard euro. 

ASML meldde bij de presentatie van de derde kwartaalcijfers woensdag geen enkele bestelling van EUV-machines te hebben gehad. Wel gaf topman Peter Wennink aan er vertrouwen in te hebben dat er in het lopende kwartaal nieuwe orders zouden worden geplaatst.

Verantwoord

Dit is ook nodig, want aan het einde van het derde kwartaal had ASML 23 EUV-machines in de orderportefeuille, terwijl er nog dit jaar 6 worden geleverd. Hierdoor zouden in 2018 nooit de geplande 20 machines kunnen worden gebouwd, omdat het opbouwen van EUV-machines 24 maanden kost. Een woordvoerder van ASML bevestigt echter dat ASML met het oog op de verwachte bestellingen al veel eerder is gestart met de bouw van een aantal EUV-machines. Volgens hem was dat verantwoord, omdat de besprekingen met de klanten vertrouwen in boezemden dat de definitieve bestellingen zouden volgen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. ASML boekt orders voor 5 miljard in één kwartaal en stevent af op recordjaar

    ASML boekt orders voor 5 miljard in één kwartaal en stevent af op recordjaar

    VELDHOVEN - ASML heeft in het derde kwartaal voor 5,11 miljard euro aan orders ingeboekt, de hoogste score ooit. Daarnaast zegt het bedrijf voor het lopende kwartaal een omzet van 3,9 miljard euro te boeken. Hiermee stevent ASML af op een recordjaar met een omzet van circa 11,7 miljard euro. ASML heeft in de cijfers aanleiding gezien een extra dividend uit te keren aan de aandeelhouders van 1,05 euro per aandeel.

Regionale Economie