Volledig scherm
Een machine van ASML die werkt met extreem ultraviolet (EUV) licht.

Levering toptechnologie van ASML aan China tijdelijk stopgezet

VELDHOVEN - De levering van een chipmachine die werkt met extreem ultraviolet (EUV) licht aan een Chinese chipproducent is tijdelijk stopgezet.

Volgens een woordvoerder van ASML is dit gedaan omdat de verlenging van een licentie van het ministerie van Buitenlandse Zaken op zich laat wachten. De Japanse krant Nikkei Asian Review meldt dat volgens bronnen het besluit werd genomen onder druk van de Verenigde Staten. Dat land zou een rem op de ontwikkeling van de halfgeleidersector van China willen zetten.

Eerste Chinese EUV-bestelling

Het gaat om de eerste bestelling van een EUV-machine uit China, die in 2018 werd geplaatst. Volgens de Japanse krant zou ASML dit najaar de chipmachine leveren aan de Chinese chipfabrikant CMIC. 

Dat de levering tijdelijk is opgeschort is volgens de woordvoerder van ASML een gevolg van het Verdrag van Wassenaar. Daarin hebben 42 landen afgesproken levering van gevoelige technologie aan een licentie te onderwerpen. Als de verlenging van deze licentie wordt afgegeven wordt de levering hervat. Levering van andere chipmachines van ASML aan klanten in China gaat gewoon door.

Een woordvoerder van het ministerie bevestigt dat EUV-technologie onder het Verdrag van Wassenaar valt, maar wil niet ingaan op deze kwestie. De landen bepalen jaarlijks in gezamenlijkheid welke goederen hieronder vallen. De termijn waarbinnen een licentie wordt afgegeven bedraagt maximaal 16 weken.

Zelfstandige chipindustrie

In de Nikkei Asian Review wordt de opschorting van de levering in de context geplaatst van pogingen van de Verenigde Staten om het ontwikkelen van een zelfstandige chipindustrie in China tegen te werken. Bijvoorbeeld door de Taiwanese chipfabrikant TSMC te verbieden om hoogwaardige chips te leveren aan het Chinese Huawei. Als ASML besluit om niet te leveren is dat een harde slag voor de ambities van China, merkt de krant op. Het haalt een bron dicht bij ASML aan die zegt dat ASML de VS niet voor het hoofd wil stoten. „Tegelijk wil ASML China en zijn Chinese klanten geen slecht gevoel geven, omdat China de snelst groeiende markt is.” In 2018 haalde ASML 19 procent van de omzet uit China.

 1. ASML ervaart met order voor China: controle Rijk op hightech scherp
  PREMIUM
  BESCHOUWING

  ASML ervaart met order voor China: controle Rijk op hightech scherp

  EINDHOVEN - Is ASML gezwicht voor druk van de Verenigde Staten om geen EUV-machine aan China te leveren, zoals anonieme bronnen in een Aziatische krant beweren? Of klopt het dat er vertraging is opgetreden in de pijplijn vanuit het Rijk bij het toekennen van de exportvergunning, de lezing van ASML. Feit is dat het soms spitsroeden lopen is voor de chipmachinefabrikant in Veldhoven om zijn klanten over de hele wereld van hightech te voorzien zonder anderen daarbij voor het hoofd te stoten.
 2. CBS: Export hightech machines, zoals die van ASML, het meest profijtelijk

  CBS: Export hightech machines, zoals die van ASML, het meest profijte­lijk

  EINDHOVEN - De uitvoer naar het buitenland van hightech machines steekt met kop en schouders uit boven andere sectoren als het gaat om hoeveel daarmee in Nederland wordt verdiend. Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de nieuwste cijfers. Machines en onderdelen, waarin ASML in Veldhoven het grootste aandeel heeft, brachten vorig jaar een winst van bijna 16 miljard euro op, in 2015 was dit nog 12 miljard euro.
 3. ASML boekt orders voor 5 miljard in één kwartaal en stevent af op recordjaar

  ASML boekt orders voor 5 miljard in één kwartaal en stevent af op recordjaar

  VELDHOVEN - ASML heeft in het derde kwartaal voor 5,11 miljard euro aan orders ingeboekt, de hoogste score ooit. Daarnaast zegt het bedrijf voor het lopende kwartaal een omzet van 3,9 miljard euro te boeken. Hiermee stevent ASML af op een recordjaar met een omzet van circa 11,7 miljard euro. ASML heeft in de cijfers aanleiding gezien een extra dividend uit te keren aan de aandeelhouders van 1,05 euro per aandeel.

Regionale Economie