Volledig scherm
ASML tijdens de presentatie van het project rond Vincent van Gogh begin juli. © Harrie Verrijt / ED

Management Scope: ASML in Veldhoven heeft meeste impact van het land

VELDHOVEN - Management Scope heeft ASML uitgeroepen tot onderneming met de meeste maatschappelijke impact van Nederland.

Volgens het blad zorgt de Veldhovense chipmachinefabrikant voor waardecreatie voor aandeelhouders én de maatschappij. ASML laat DSM en ABN Amro als tweede en derde achter zich; Philips en Rabobank staan op zeven en acht.

Honderd grootste bedrijven

Het vakblad voor managers heeft de index van de Corporate Impact Award voor de derde maal samengesteld samen met onder andere de Erasmus Universiteit. Daarbij wordt de maatschappelijke impact van de honderd grootste bedrijven in Nederland beoordeeld. Gekeken wordt naar kwaliteit van bestuur, relatie met buitenwereld, duurzaamheid, financiële gezondheid en werkgeverschap. Volgens het rapport helpt ASML zijn klanten hun duurzaamheidsdoelen te halen door de chipmachines onder meer energiezuinig en met zo min mogelijk schaarse grondstoffen te maken.

Op het gebied van duurzaamheid en werkgeverschap scoort het bedrijf het hoogst. Daarbij staan wel enkele kanttekeningen als het gaat om diversiteit. Niet alleen onder de 24.000 werknemers, maar ook in de raad van bestuur en de raad van commissarissen is het aantal vrouwen relatief laag, aldus het blad.

 1. ASML ervaart met order voor China: controle Rijk op hightech scherp
  PREMIUM
  BESCHOUWING

  ASML ervaart met order voor China: controle Rijk op hightech scherp

  EINDHOVEN - Is ASML gezwicht voor druk van de Verenigde Staten om geen EUV-machine aan China te leveren, zoals anonieme bronnen in een Aziatische krant beweren? Of klopt het dat er vertraging is opgetreden in de pijplijn vanuit het Rijk bij het toekennen van de exportvergunning, de lezing van ASML. Feit is dat het soms spitsroeden lopen is voor de chipmachinefabrikant in Veldhoven om zijn klanten over de hele wereld van hightech te voorzien zonder anderen daarbij voor het hoofd te stoten.
 2. CBS: Export hightech machines, zoals die van ASML, het meest profijtelijk

  CBS: Export hightech machines, zoals die van ASML, het meest profijte­lijk

  EINDHOVEN - De uitvoer naar het buitenland van hightech machines steekt met kop en schouders uit boven andere sectoren als het gaat om hoeveel daarmee in Nederland wordt verdiend. Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de nieuwste cijfers. Machines en onderdelen, waarin ASML in Veldhoven het grootste aandeel heeft, brachten vorig jaar een winst van bijna 16 miljard euro op, in 2015 was dit nog 12 miljard euro.

Regionale Economie