Volledig scherm
Logo ASML © ANP XTRA

Marktaandeel ASML in Veldhoven stijgt naar 85,4 procent

VELDHOVEN - De dominantie van ASML op de markt voor lithografische chipmachines is vorig jaar verder gegroeid. Volgens marktonderzoekbureau The Information Institute bezette ASML 85,4 procent van de markt, tegen 10,3 procent door Nikon en 4,3 procent door Canon. Dat betekent dat ASML nu al zestien jaar marktleider is in omzet van chipmachines.

Als het gaat om het aantal machines, dan leidt ASML de markt met 60 procent. Dat wijst erop dat de twee Japanse concurrenten vooral actief zijn in minder dure machines, bestemd voor het maken van minder geavanceerde chips. Het marktaandeel van ASML kan nog verder doorgroeien als de verkoop van de nieuwste chipmachines die werken met extreem ultraviolet (EUV) licht op stoom komt. Op dit deel van de markt, waar de machines meer dan 100 miljoen euro per stuk kosten, is het aandeel van ASML honderd procent. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Imec in België is de proeftuin voor ASML en de wereldwijde chipindustrie
    PREMIUM

    Imec in België is de proeftuin voor ASML en de wereldwij­de chipindu­strie

    LEUVEN - De chipmachines van ASML gaan de hele wereld over, maar van ieder nieuwe model verhuist er één slechts 125 kilometer. Namelijk naar Imec in het Belgische Leuven. Komend jaar vertrekken weer een EUV machine en een immersie machine, gezamenlijke waarde meer dan 135 miljoen euro, van Veldhoven naar Leuven. „Natuurlijk krijgen we korting”, zegt Greg McIntyre van Imec. „We sluiten overeenkomsten met ASML, zoals we dat met vele leveranciers doen, over wat we aan elkaar leveren.”

Regionale Economie