Volledig scherm
Logo ASML © ANP XTRA

Marktaandeel ASML in Veldhoven stijgt naar 85,4 procent

VELDHOVEN - De dominantie van ASML op de markt voor lithografische chipmachines is vorig jaar verder gegroeid. Volgens marktonderzoekbureau The Information Institute bezette ASML 85,4 procent van de markt, tegen 10,3 procent door Nikon en 4,3 procent door Canon. Dat betekent dat ASML nu al zestien jaar marktleider is in omzet van chipmachines.

Als het gaat om het aantal machines, dan leidt ASML de markt met 60 procent. Dat wijst erop dat de twee Japanse concurrenten vooral actief zijn in minder dure machines, bestemd voor het maken van minder geavanceerde chips. Het marktaandeel van ASML kan nog verder doorgroeien als de verkoop van de nieuwste chipmachines die werken met extreem ultraviolet (EUV) licht op stoom komt. Op dit deel van de markt, waar de machines meer dan 100 miljoen euro per stuk kosten, is het aandeel van ASML honderd procent. 

  1. Extra bonus voor personeel en bestuurders ASML Veldhoven na topjaar

    Extra bonus voor personeel en bestuurders ASML Veldhoven na topjaar

    VELDHOVEN - ASML heeft een topjaar achter de rug en dat is te zien in de bonussen voor de mensen die er werken. Vooral bestuurders krijgen meer extra, zoals blijkt uit het woensdag gepubliceerde jaarverslag van de chipmachinefabrikant in Veldhoven. Maar ook het personeel komt er goed vanaf, dat kreeg te horen dat de winstuitkering stijgt van 16 naar 18 procent, ofwel 2,5 maandsalaris extra, deze maand uit te betalen.

Regionale Economie