Volledig scherm
© Bert Jansen

Omzet ASML kan tot 24 miljard euro oplopen; in 2020 al 13 miljard

VELDHOVEN - ASML gaat in 2020 niet 11 miljard euro omzet maken, zoals de chipmachinebouwer in Veldhoven eerder voorspelde, maar 13 miljard. Bovendien groeit daarna de omzet door tot minimaal 15 miljard in 2025 en als de markt zich gunstig ontwikkelt tot wel 24 miljard euro.

ASML maakt deze cijfers donderdag bekend tijdens een investeerdersdag. Het bedrijf ziet in de chipmarkt een gezonde basis voor de afzet van haar lithografiemachines. Vooral dankzij ontwikkelingen als 5G dataverkeer voor mobiele telefoons, kunstmatige intelligentie, zelfrijdende auto's en de toenemende behoefte aan de bewerking van grote data bestanden. 

Dit resulteert volgens ASML in wereldwijd grote behoefte aan chipfabrieken met machines van het bedrijf, Dat gaat zowel om haar immersie machines, die momenteel massaal gebruikt worden voor de productie van chips, als om machines die werken volgens de nieuwste technologie met extreem ultraviolet (EUV) licht. Vooral dankzij die laatste technologie gaat het volgens ASML lukken de wet van Moore voort te zetten. Volgens deze onofficiële wet verdubbelt het aantal schakelingen op een chip iedere twee jaar en groeien daarmee de mogelijkheden van bijvoorbeeld mobiele telefoons. 

EUV machines stuwen omzet

ASML denkt dat vooral de nieuwe EUV machines de omzet van het bedrijf zullen stuwen. Deze machines, met een kostprijs van méér dan 100 miljoen euro per stuk, worden nu al door Samsung en TSMC voorbereid voor de massaproductie van chips. Volgens ASML zullen na de introductie van een nieuw model EUV-machine midden volgend jaar, waarmee de snelheid kan worden opgevoerd tot 170 chipschijven (met ieder honderden chips) per uur, meer fabrieken met deze machines worden uitgerust. 

Daarnaast is de serviceverlening aan klanten van ASML een belangrijke groeimotor. Deze zogeheten holistische lithografie biedt meetapparaten en extra onderdelen voor chipmachines die de productie in chipfabrieken kunnen verfijnen en versnellen. Daarnaast maakt een uitgebreid pakket aan computerprogramma's onderdeel hiervan uit, om de werking van de machines te verbeteren. In het lopend jaar wordt weer een record aan omzet geboekt in deze zeer winstgevende tak van ASML en het bedrijf verwacht tot 2025 15 tot 20 procent hierin te groeien. 

Tot slot zal de omzet van de bestaande immersie machines in de komende vijf tot zeven jaar zeer belangrijk blijven voor ASML, zo meldt het bedrijf. Daarbij zal het beheren en opwaarderen van bestaande machines uiteindelijk de helft van de omzet gaan uitmaken en de andere helft voor de levering van nieuwe machines. Bovendien zal ASML de service en mogelijkheden om bestaande machines op te waarderen systematisch verbeteren. 

Regionale Economie