Op Were Di in Valkenswaard ‘lekker mobieltje slopen’ onder de ogen van ASML-ers

videoVALKENSWAARD - Hoe leg je aan kinderen in de eerste klas HAVO uit wat ASML doet? Matthijs Bos en Jolanda van der Kaaij van het bedrijf weten het. Breng ze op een leuke manier in contact met elektronische chips die ze dagelijks gebruiken en leg uit dat die met machines van ASML worden gemaakt.

Daarom: „We gaan een mobiele telefoon uit elkaar halen”, zegt Matthijs voor de klas die zich in groepjes van vier heeft verdeeld. ‘Yes leuk!, een mobieltje slopen’, zo reageren de meesten. ‘Moeten we onze eigen telefoon slopen?’, vraagt er een bezorgd. Nee hoor, de twee ASML-ers hebben een kist vol oude mobieltjes meegenomen.

  1. ASML ervaart met order voor China: controle Rijk op hightech scherp
    PREMIUM
    BESCHOUWING

    ASML ervaart met order voor China: controle Rijk op hightech scherp

    EINDHOVEN - Is ASML gezwicht voor druk van de Verenigde Staten om geen EUV-machine aan China te leveren, zoals anonieme bronnen in een Aziatische krant beweren? Of klopt het dat er vertraging is opgetreden in de pijplijn vanuit het Rijk bij het toekennen van de exportvergunning, de lezing van ASML. Feit is dat het soms spitsroeden lopen is voor de chipmachinefabrikant in Veldhoven om zijn klanten over de hele wereld van hightech te voorzien zonder anderen daarbij voor het hoofd te stoten.

Regionale Economie