Volledig scherm
Medewerkers van TSMC tijdens productie van chips. © Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd.

Patentruzie tussen klanten van ASML in Veldhoven

EINDHOVEN - Er is een flinke patentruzie uitgebroken tussen chipfabrikanten Globalfoundries in de Verenigde Staten en diens Taiwanese concurrent TSMC. Nadat de eerste TSMC in augustus aanklaagde voor het schenden van zestien patenten, beschuldigt TSMC nu Globalfoundries. De Amerikanen zouden zonder toestemming gebruikmaken van technologie in 25 patenten van TSMC. 

Beide bedrijven werken met chipmachines van ASML, waarbij TSMC tot de top 3 van grootste klanten van de Veldhovense chipmachinefabrikant behoort. Beide bedrijven zijn zogeheten Foundries. Dat wil zeggen dat ze in opdracht van chipontwikkelaars, die zelf geen fabrieken hebben, de chips produceren. 

Klanten bij naam genoemd

Met de aanklacht van Globalfoundries wil het bedrijf naar eigen zeggen het gebruik van de technologie die het als zijn eigendom beschouwt door TSMC stopzetten. Ook klanten van TSMC, zoals Apple, Broadcom, Cisco, Google, Lenovo, en Motorola, worden bij naam genoemd als profiterende partijen van de schending van de patenten. Daarnaast wil het Amerikaanse bedrijf schadeloosstellingen afdwingen. 

TSMC zegt dinsdag in een persbericht soortgelijke dingen over Globalfoundries. Het bedrijf noemt diverse technologieën zoals manieren om chips dubbel te belichten om betere resultaten te krijgen en hoe specifieke verbindingen in chips worden aangelegd. De 25 patenten bevatten volgens TSMC kerntechnologieën van de volwassen chipindustrie die door het Taiwanese bedrijf zijn vastgelegd. TSMC zegt over meer dan 37.000 patenten te beschikken waarmee de chip productietechnologie is beschermd.

Pionier

TSMC zegt voorts zichzelf als pionier te beschouwen als Foundry, omdat het een complete chipindustrie, grotendeels in de Verenigde Staten, zonder eigen fabrieken mogelijk heeft gemaakt. In 2018 zouden die bedrijven gezamenlijk een omzet van 108 miljard dollar hebben gemaakt. 

Volgens Sylvia Fang, Vice President van TSMC, moet haar bedrijf deze stap wel zetten. „Met deze aanklacht willen we onze reputatie en onze tientallen miljarden dollars aan investeringen in de technologie beschermen. Ook willen we voor onze 500 klanten en consumenten wereldwijd onze meest geavanceerde chiptechnologie beschikbaar houden. Die maken ontwikkelingen zoals het mobiele netwerk 5G, kunstmatige intelligentie en het internet der dingen mogelijk.”

De trend gezet

Gregg Bartlett, senior vice president van Globalfoundries, zei in augustus dat het zijn bedrijf is dat de trend heeft gezet als het gaat om chiptechnologie. „Wij hebben meer dan 15 miljard dollar in de laatste tien jaar geïnvesteerd in Amerikaanse en Europese chipindustrie. De aanklacht is erop gericht deze investeringen en de technologie die hierin  wordt gebruikt te beschermen. Terwijl wij al die jaren miljarden investeren in onderzoek en ontwikkeling hier, kaapt TSMC op een onwettige manier de voordelen hiervan.”

  1. ASML ervaart met order voor China: controle Rijk op hightech scherp
    PREMIUM
    BESCHOUWING

    ASML ervaart met order voor China: controle Rijk op hightech scherp

    EINDHOVEN - Is ASML gezwicht voor druk van de Verenigde Staten om geen EUV-machine aan China te leveren, zoals anonieme bronnen in een Aziatische krant beweren? Of klopt het dat er vertraging is opgetreden in de pijplijn vanuit het Rijk bij het toekennen van de exportvergunning, de lezing van ASML. Feit is dat het soms spitsroeden lopen is voor de chipmachinefabrikant in Veldhoven om zijn klanten over de hele wereld van hightech te voorzien zonder anderen daarbij voor het hoofd te stoten.

Regionale Economie