Volledig scherm
PREMIUM
Roger Dassen, financieel topman van ASML. © foto: Bart van Overbeeke

Roger Dassen van ASML bedankt iedereen voor 20 jaar vertrouwen in EUV

VELDHOVEN - Maar liefst 23 peperdure EUV chipmachines zijn in het derde kwartaal bij ASML besteld, een record. Voor financieel topman Roger Dassen was dat donderdag het moment voor een dankwoord. Aan iedereen die twintig jaar lang het geduld kon opbrengen en bleef vertrouwen in deze revolutionaire manier van chips maken.

Nooit eerder zijn in één kwartaal zo veel chipmachines besteld die werken met extreem ultraviolet (EUV) licht. Het zorgde in diezelfde periode dan ook voor een recordbedrag aan orders: 5,11 miljard euro. Dat is onder meer te danken aan de Zuid-Koreaanse chipfabrikant Samsung, die volgens Koreaanse kranten verantwoordelijk is voor 15 van de 23 bestellingen. 

 1. ASML ervaart met order voor China: controle Rijk op hightech scherp
  PREMIUM
  BESCHOUWING

  ASML ervaart met order voor China: controle Rijk op hightech scherp

  EINDHOVEN - Is ASML gezwicht voor druk van de Verenigde Staten om geen EUV-machine aan China te leveren, zoals anonieme bronnen in een Aziatische krant beweren? Of klopt het dat er vertraging is opgetreden in de pijplijn vanuit het Rijk bij het toekennen van de exportvergunning, de lezing van ASML. Feit is dat het soms spitsroeden lopen is voor de chipmachinefabrikant in Veldhoven om zijn klanten over de hele wereld van hightech te voorzien zonder anderen daarbij voor het hoofd te stoten.
 2. CBS: Export hightech machines, zoals die van ASML, het meest profijtelijk

  CBS: Export hightech machines, zoals die van ASML, het meest profijte­lijk

  EINDHOVEN - De uitvoer naar het buitenland van hightech machines steekt met kop en schouders uit boven andere sectoren als het gaat om hoeveel daarmee in Nederland wordt verdiend. Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de nieuwste cijfers. Machines en onderdelen, waarin ASML in Veldhoven het grootste aandeel heeft, brachten vorig jaar een winst van bijna 16 miljard euro op, in 2015 was dit nog 12 miljard euro.

Regionale Economie