Volledig scherm
PREMIUM
Roger Dassen, financieel topman van ASML. © foto: Bart van Overbeeke

Roger Dassen van ASML: overheden werken tegen bij uitrol van 5G

VELDHOVEN - Dat de hightech industrie bang is dat Europa het moet afleggen tegen China en Amerika is bekend. Financieel topman van chipmachinefabrikant ASML Roger Dassen gaf maandag als gastspreker bij de uitreiking van de Sijthoff-prijs van het Financieele Dagblad zijn visie hierop. 

ASML en het Duitse softwarebedrijf SAP zijn de enige twee Europese bedrijven in de top-20 van grootste technologie-ondernemingen. Veertien zijn er gevestigd in de Verenigde Staten en vier in Azië. Volgens Dassen kunnen Europese overheden een aantal dingen doen om het tij te keren.

 1. ASML ervaart met order voor China: controle Rijk op hightech scherp
  PREMIUM
  BESCHOUWING

  ASML ervaart met order voor China: controle Rijk op hightech scherp

  EINDHOVEN - Is ASML gezwicht voor druk van de Verenigde Staten om geen EUV-machine aan China te leveren, zoals anonieme bronnen in een Aziatische krant beweren? Of klopt het dat er vertraging is opgetreden in de pijplijn vanuit het Rijk bij het toekennen van de exportvergunning, de lezing van ASML. Feit is dat het soms spitsroeden lopen is voor de chipmachinefabrikant in Veldhoven om zijn klanten over de hele wereld van hightech te voorzien zonder anderen daarbij voor het hoofd te stoten.
 2. CBS: Export hightech machines, zoals die van ASML, het meest profijtelijk

  CBS: Export hightech machines, zoals die van ASML, het meest profijte­lijk

  EINDHOVEN - De uitvoer naar het buitenland van hightech machines steekt met kop en schouders uit boven andere sectoren als het gaat om hoeveel daarmee in Nederland wordt verdiend. Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de nieuwste cijfers. Machines en onderdelen, waarin ASML in Veldhoven het grootste aandeel heeft, brachten vorig jaar een winst van bijna 16 miljard euro op, in 2015 was dit nog 12 miljard euro.
 3. ASML boekt orders voor 5 miljard in één kwartaal en stevent af op recordjaar

  ASML boekt orders voor 5 miljard in één kwartaal en stevent af op recordjaar

  VELDHOVEN - ASML heeft in het derde kwartaal voor 5,11 miljard euro aan orders ingeboekt, de hoogste score ooit. Daarnaast zegt het bedrijf voor het lopende kwartaal een omzet van 3,9 miljard euro te boeken. Hiermee stevent ASML af op een recordjaar met een omzet van circa 11,7 miljard euro. ASML heeft in de cijfers aanleiding gezien een extra dividend uit te keren aan de aandeelhouders van 1,05 euro per aandeel.

Regionale Economie