Volledig scherm
Samsung maakt behalve de nieuwste mobieltjes ook elektronische chips. © AP

Samsung teleurgesteld over berichten datadiefstal; ASML ‘volledig eens’

UPDATEVELDHOVEN - Samsung heeft in een persverklaring aangegeven het niet eens te zijn met beschuldigingen van betrokkenheid bij de datadiefstal bij ASML in Amerika. De Nederlandse vestiging van het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern zegt dat Samsung het beschermen en respecteren van intellectuele eigendomsrechten van anderen als een topprioriteit ziet.

„We zijn zeer teleurgesteld over de berichten in de media waarin is verondersteld of zelfs gesuggereerd dat Samsung betrokken is bij enige kwaadwilligheid tegen ASML, wat niet waar is.”

In een interview in het NOS Journaal noemde topman Peter Wennink dinsdag de naam Samsung niet. Maar op de vraag wie de opdracht gaf voor de diefstal zei hij tot twee keer toe: onze grootste Koreaanse klant. Eerder verklaarde ASML dat het bedrijf Xtal behalve vanuit Chinese ook vanuit Zuid-Koreaanse bronnen werd gefinancierd. Ook was Samsung een van de eerste klanten van Xtal. 

Samsung zegt geen details van de zakelijke overeenkomsten te kunnen vrijgeven. Wel zegt het bedrijf voorzorgsmaatregelen te hebben getroffen om zich met het ontwikkelingscontract met Xtal te houden aan alle wet- en regelgeving. „Hieronder valt onder andere een clausule die het illegale gebruik van intellectueel eigendom van derden verbiedt. Alle producten die het resultaat zijn van onze samenwerking met Xtal interfereren niet met het intellectueel eigendom van ASML.”

Samsung benadrukt dat „in tegenstelling tot berichten in de media, onze samenwerking met ASML altijd goed is gebleven en geen onderbreking heeft gekend.”

UPDATE

ASML heeft woensdagavond in een verklaring aangegeven het eens te zijn met Samsung. „ASML is het volledig eens met Samsung's reactie dat het zeer teleurgesteld is over de onware mediaberichten die suggereren dat Samsung betrokken is bij enige illegale acties tegen ASML.” Volgens ASML heeft topman Peter Wennink nooit beweerd dat de opdracht voor de diefstal van Samsung uitging. 

Hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws zegt dat het nu lijkt alsof ASML de beweringen van zijn eigen topman ontkent. „Wennink heeft bij ons wel degelijk gezegd dat Samsung betrokken was bij de affaire. Dat hij de naam Samsung niet noemt, maar spreekt over de grootste klant in Zuid-Korea, doet daar niets aan af. Wel is de aanvankelijke suggestie dat Samsung de opdrachtgever tot de datadiefstal bij ASML was onjuist.”

Regionale Economie