Volledig scherm
René Raaijmakers (l) overhandigt de twee boeken aan Wim van der Leegte. © Techwatch/Bart van Overbeeke

Schrijver ASML-boek: ASML had drie 'Steve Jobs'

EINDHOVEN - "Ik sta er helemaal niet in, maar ik ben wel blij, nu hoef ik ze niet te kopen." Zo reageerde ex topman Wim van der Leegte van VDL Groep donderdagavond op de twee boeken die hij kreeg van René Raaijmakers. Hij overhandigde de eerste exemplaren van zijn boeken De Architecten van ASML en De Geldmachine aan de bekende industrieel. "Omdat ook een chipmachine van ASML begint aan de draaibank en Wim is de man van de draaibanken."

Van der Leegte greep de gelegenheid aan om voor de ruim 200 aanwezigen die naar de boekpresentatie in het Evoluon kwamen ASML te feliciteren. "Vooral omdat 10.000 van de 17.000 werknemers van ASML in Nederland werken. Een mooi bewijs dat productie in Nederland goed kan. Wij waren in de tijd van deze boeken een kleine leverancier van ASML. Inmiddels leveren we voor 250 miljoen euro per jaar."

Cruciale personen
Raaijmakers liet het publiek een deel van de documentatie zien die hij gebruikte voor het werk aan de boeken, dat veertien jaar duurde. "
Heel veel mensen waren cruciaal voor ASML, maar ik ken maar drie mensen die net als Steve Jobs voor Apple bepalend waren voor ASML. Om te beginnen was dat de eerste directeur Gjalt Smit. Net als Jobs een visionair en een duwer en, net als Jobs, een klootzak. Zo hebben verschillende mensen gezegd. Zelf heb ik ook gedoe met hem gehad bij het schrijven van het boek. Maar hij was voor ASML absoluut een held."

De tweede Steve Jobs zoekt Raaijmakers in Duitsland bij het bedrijf Carl Zeiss. "Dat was Peter Grassmann, die in de jaren '90 zorgde voor een omslag bij de ingeslapen lenzenfabrikant. Hij zorgde ervoor dat het bedrijf als partner van ASML de lenzen met zeer nauwkeurige specificaties kon leveren."

Dan blijft er nog één Steve Jobs over en dat is de huidige technologische topman Martin van den Brink. "Maar daarover wil ik niets zeggen omdat hij niet hier is en omdat iedereen wel weet welke belangrijke rol hij nog steeds speelt bij de vernieuwingen bij ASML."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Regionale Economie