Volledig scherm
René Raaijmakers (l) overhandigt de twee boeken aan Wim van der Leegte. © Techwatch/Bart van Overbeeke

Schrijver ASML-boek: ASML had drie 'Steve Jobs'

EINDHOVEN - "Ik sta er helemaal niet in, maar ik ben wel blij, nu hoef ik ze niet te kopen." Zo reageerde ex topman Wim van der Leegte van VDL Groep donderdagavond op de twee boeken die hij kreeg van René Raaijmakers. Hij overhandigde de eerste exemplaren van zijn boeken De Architecten van ASML en De Geldmachine aan de bekende industrieel. "Omdat ook een chipmachine van ASML begint aan de draaibank en Wim is de man van de draaibanken."

Van der Leegte greep de gelegenheid aan om voor de ruim 200 aanwezigen die naar de boekpresentatie in het Evoluon kwamen ASML te feliciteren. "Vooral omdat 10.000 van de 17.000 werknemers van ASML in Nederland werken. Een mooi bewijs dat productie in Nederland goed kan. Wij waren in de tijd van deze boeken een kleine leverancier van ASML. Inmiddels leveren we voor 250 miljoen euro per jaar."

Cruciale personen
Raaijmakers liet het publiek een deel van de documentatie zien die hij gebruikte voor het werk aan de boeken, dat veertien jaar duurde. "
Heel veel mensen waren cruciaal voor ASML, maar ik ken maar drie mensen die net als Steve Jobs voor Apple bepalend waren voor ASML. Om te beginnen was dat de eerste directeur Gjalt Smit. Net als Jobs een visionair en een duwer en, net als Jobs, een klootzak. Zo hebben verschillende mensen gezegd. Zelf heb ik ook gedoe met hem gehad bij het schrijven van het boek. Maar hij was voor ASML absoluut een held."

De tweede Steve Jobs zoekt Raaijmakers in Duitsland bij het bedrijf Carl Zeiss. "Dat was Peter Grassmann, die in de jaren '90 zorgde voor een omslag bij de ingeslapen lenzenfabrikant. Hij zorgde ervoor dat het bedrijf als partner van ASML de lenzen met zeer nauwkeurige specificaties kon leveren."

Dan blijft er nog één Steve Jobs over en dat is de huidige technologische topman Martin van den Brink. "Maar daarover wil ik niets zeggen omdat hij niet hier is en omdat iedereen wel weet welke belangrijke rol hij nog steeds speelt bij de vernieuwingen bij ASML."

 1. ASML beloond voor werken aan duurzaam imago

  ASML beloond voor werken aan duurzaam imago

  VELDHOVEN - Dat er in de zwarte toren van ASML in Veldhoven nou kurken van champagneflessen knalden wil Mark Konings niet zeggen. Maar zijn collega's van de afdeling duurzaamheid- en risicomanagement feliciteerden hem wel met de notering van de chipmachinefabrikant in de Dow Jones Duurzaamheidsindex. Het was een beloning voor het drie jaar duurzamer maken van het bedrijf en het imago van ASML. Want, 'dat is ook in belang van de belegger', aldus Konings. 
 2. Tuin op dak ASML in Veldhoven geeft werknemers sfeer

  Tuin op dak ASML in Veldhoven geeft werknemers sfeer

  EINDHOVEN - Als de mensen van ASML in Veldhoven even geen ingewikkelde handelingen of berekeningen aan chipmachines doen, willen ze in een sfeervolle omgeving zijn. Met een hippe lunchplaza, kantoortuinen in warme kleuren en een mooie buiteninrichting wil ASML zijn mensen verwennen. Het bedrijf werkt al zo'n vijf jaar stapsgewijs aan een metamorfose binnen en buiten zijn Veldhovense gebouwen. Het buitenterrein moet een campus worden waar auto's minder en design en groen meer de overhand krijgen.
 3. Topman Wennink: Toeleveranciers kunnen tempo van ASML niet aan

  Topman Wennink: Toeleveranciers kunnen tempo van ASML niet aan

  VELDHOVEN - Het op tempo brengen van de productie van de nieuwste machines die werken met extreem ultraviolet (EUV) licht bij ASML gaat niet volgens schema. Topman Peter Wennink zei woensdag tegen analisten dat toeleveranciers het tempo waarin de opschaling moet plaatsvinden niet aankunnen. „We hebben eerder gezegd dat we na dit jaar dubbel-dubbel opschalen in 2018 en 2019. Dat klopt voor onze eigen capaciteit hier in Veldhoven maar we zien een of twee kwartalen vertraging bij onze toeleveranciers. Dat betekent dat de maximum capaciteit van laat zeggen 45 machines per jaar in 2020 wordt gehaald.”

Regionale Economie