Werknemers van Mapper aan het werk in de cleanroom in Delft.
Volledig scherm
Werknemers van Mapper aan het werk in de cleanroom in Delft.

Topman Peter Wennink van ASML wil kennis Mapper in Nederland houden

VELDHOVEN - Topman Peter Wennink van ASML wil gaan praten met mensen van het in financiële problemen geraakte chipmachinebedrijf Mapper in Delft. Dat zei Wennink donderdagmiddag in een interview op BNR Radio. Of een gesprek zou kunnen leiden tot een overname, wilde hij niet zeggen. „Maar we zijn het aan onze stand verplicht om op zijn minst in contact te treden.”

Wennink had ook vernomen dat Mapper surseance van betaling heeft aangevraagd. Dat wil zeggen dat de financiën van het bedrijf voorlopig worden bevroren totdat er nieuwe financiering binnenkomt of anders het bedrijf failliet wordt verklaard. 

Wennink maakte duidelijk niet te wensen dat Mapper ten onder zou gaan. „Zij maken chipmachines volgens een fundamenteel ander principe dan wij doen en het is een technologie die niet geschikt is voor massaproductie van chips. Dat neemt niet weg dat we veel respect voor ze hebben en dat we eens moeten samenzitten om te praten over hoe we dit bedrijf, waar veel geld van de Nederlandse overheid in zit, kunnen redden voor het land. ”

Mapper werd in 2000 opgericht vanuit de TU Delft en sindsdien hebben particulieren en overheden er honderden miljoenen euro's in geïnvesteerd. Het bedrijf, waar intussen 240 mensen werken, maakt chipmachines die de chippatronen aanbrengen met elektronenbundels in plaats van licht, zoals de chipmachines van ASML. De machines zijn goedkoper dan die van ASML, maar het nadeel is dat ze hooguit één chipschijf (met honderden chips) per uur belichten. Chipmachines van ASML belichten tot 275 chipschijven per uur. 

Regionale Economie