Volledig scherm
Peter Wennink. © ANP

Topman Wennink: Toeleveranciers kunnen tempo van ASML niet aan

VELDHOVEN - Het op tempo brengen van de productie van de nieuwste machines die werken met extreem ultraviolet (EUV) licht bij ASML gaat niet volgens schema. Topman Peter Wennink zei woensdag tegen analisten dat toeleveranciers het tempo waarin de opschaling moet plaatsvinden niet aankunnen. „We hebben eerder gezegd dat we na dit jaar dubbel-dubbel opschalen in 2018 en 2019. Dat klopt voor onze eigen capaciteit hier in Veldhoven maar we zien een of twee kwartalen vertraging bij onze toeleveranciers. Dat betekent dat de maximum capaciteit van laat zeggen 45 machines per jaar in 2020 wordt gehaald.”

Dat wijkt nogal af van wat ASML zo’n jaar geleden nog zei. Dat dubbel-dubbel opschalen wees op een verdubbeling van 12 naar 24 in 2018 en van 24 naar 48 in 2019. Eerder werd wel al bekend dat 24 in 2018 niet gehaald zou worden omdat in dat jaar vier oude EUV-machines een upgrade krijgen. Voor 2019 sprak Wennink woensdag over 30 machines. „Het kunnen er een paar méér zijn, maar het is te vroeg om hierover definitief te zijn. Als ik zie hoe de vraag bij onze klanten zich ontwikkelt zal die prima op deze capaciteit aansluiten.”

Leercurve
Wennink denkt niet dat het mogelijk is om de capaciteit bij zijn toeleveranciers te forceren. „Opschalen vanaf een zeer laag niveau van productie van EUV machines gaat niet zo vloeiend als we zouden willen. Het is geen kwestie van meer geld erin pompen. Het is een kwestie van de mensen op tijd getraind krijgen en de materialen met lange levertijden op tijd binnen. Je kunt eisen dat de mensen er sneller moeten zijn, maar de leercurve is de leercurve. Wees ervan overtuigd dat we alles doen om het proces te versnellen mocht de vraag naar onze machines dat nodig maken.”

Een woordvoerder van ASML zegt desgevraagd niet in te kunnen gaan op de vraag om welke toeleveranciers het gaat.

LEES OOK: Grote vraag van ASML zet kleine bedrijven in regio onder druk

Regionale Economie