Volledig scherm
Topman Peter Wennink van ASML. © REUTERS

Topman Wennink van ASML: Samsung zat achter spionage

VELDHOVEN - Achter de datadiefstal die een vestiging van ASML in de VS heeft getroffen zat volgens topman Peter Wennink Samsung. De reactie van de politiek op de datadiefstal vindt hij ‘emotioneel en schadelijk’.

Wennink noemt de naam van Samsung niet, maar hint er wel duidelijk naar. Op de vraag wie de opdrachtgever was antwoordde hij twee keer: „Onze grootste Koreaanse klant.” 

Samsung zou met de diefstal van de computerdata door ex-werknemers bij ASML in San Jose in Californië een tweede leverancier willen creëren. Het gaat om software voor het efficiënt laten werken van de chipmachines. In een interview voor het NOS journaal zegt Wennink geen aanwijzingen te hebben dat China de drijvende kracht is.

Harde schijven

In een persverklaring had ASML eerder aangegeven dat Chinese en Zuid-Koreaanse financiers achter het bedrijf Xtal zaten. De Chinese ex-werknemers van ASML hebben de software en vele bijbehorende documenten op harde schijven gekopieerd en aan het datanetwerk van Xtal toegevoegd. Samsung was een eerste klant van het zo gestolen computerprogramma. Volgens Wennink is het bedrijf na stevige gesprekken over de datadiefstal weer terug bij ASML als klant voor deze software.

Wennink zei ‘geen aanwijzingen te hebben gevonden van enige connectie met de Chinese overheid’ en laakte de reactie van de politiek in Nederland. „Er kwamen emotionele uitspraken van de politiek op basis van berichten in de pers die uit hun context waren getrokken. Mensen kunnen denken dat we naïef zijn en dat is schadelijk voor ons, onze mensen, klanten en leveranciers en de samenleving.”

Alarmlichten

Volgens Wennink is de beveiliging van het intellectueel eigendom van ASML goed op orde. „We geven tegenwoordig vier of vijf keer zoveel hieraan uit dan vijf jaar geleden. Als nu bij een machine van ons in China de beplating wordt verwijderd, zorgen sensoren dat er direct alarmlichten af gaan bij onze mensen ter plekke en hier in Veldhoven. We kunnen dan direct maatregelen nemen om diefstal tegen te gaan.”

Verklaring van Samsung

Voor Samsung is het beschermen en respecteren van intellectuele eigendomsrechten van anderen een topprioriteit.

We zijn zeer teleurgesteld over de berichten in de media waarin is verondersteld of zelfs gesuggereerd dat Samsung betrokken is bij enige kwaadwilligheid tegen ASML, wat niet waar is.

Hoewel we geen details van onze zakelijke overeenkomsten kunnen vrijgeven, heeft Samsung voorzorgsmaatregelen getroffen om zich met het ontwikkelingscontract met Xtal te houden aan alle wet- en regelgeving. Hieronder valt onder andere een clausule die specifiek het illegale gebruik van IP’s van derden verbiedt. Alle producten die het resultaat zijn van onze samenwerking met Xtal interfereren niet met de IP’s van ASML.

Daarnaast willen we graag benadrukken dat, in tegenstelling tot berichten in de media, onze samenwerking met ASML altijd goed is gebleven en geen onderbreking heeft gekend.

Regionale Economie